Deel

advertentie

Aandoenlijk?

Column: Peter van Vleuten

Aandoenlijk?

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen. Het was dan ook gedeeltelijk uit nieuwsgierigheid dat ik me afgelopen week meldde bij het gerechtsgebouw in Alkmaar. Ik wilde stiekem ook weleens weten hoe dat allemaal in z’n werk gaat, daar tussen de toga’s en tribunes.

De belangrijkste reden was wel dat ik er graag getuige van was hoe de slepende zaak tussen Schrama BV enerzijds en Tav BV en Steef van Leeuwen anderzijds verliep. (Korte recap voor wie al een tijdje onder een steen leeft: Bergens 60 jaar oude muziek- en podiumcafé Taverne dreigt te moeten verdwijnen omdat pandeigenaar Schrama het huurcontract met uitbater Steef niet wil verlengen. Schrama heeft het pand volgens eigen zeggen nodig uit ‘dringend eigen belang’. Althans, daarvan moest de eigenaar de rechter deze middag overtuigen. Taverne moest het tegendeel hard maken: namelijk dat er geen goede grond is om het contract niet te verlengen en dat duizenden liefhebbers uit Bergen en omstreken dat net zo zien.)

Ik zal u niet vermoeien met alle details, want u snapt in feite wel hoe dat gaat: de twee partijen zijn aanwezig en worden bijgestaan door een advocaat. Beide kanten doen hun verhaal en de rechter achter de lange tafel moet uit de verschillende betogen zien te destilleren welke van de twee elkaar tegensprekende waarheden het dichtst bij de objectieve werkelijkheid ligt. En daar dan een oordeel over vellen.

Vak S en vak T
Op de publieke tribune bleek vak T(averne) goed vertegenwoordigd met belangstellenden van vele leeftijden en in allerlei hoedanigheden: medewerkers, muzikanten, branchegenoten en politici. Vak S(chrama) was eh… leeg. Dat zegt overigens, behalve over sympathie en support, natuurlijk niks. Ik had me sowieso voorgenomen om te proberen zo objectief mogelijk naar beide partijen te luisteren. Want hoewel mijn hart in de eerste plaats ligt bij het voortbestaan van de Taverne as we know it, wilde ik ook zien hoeveel grond er was voor andere inzichten. Het ging hier immers in basis om een zakelijk geschil.

Schrama vond dit, Tav zei dat. De advocaten hielden pleidooien en de pandjesbaas en de kroegbaas mochten daar het hunne aan toevoegen. Schrama’s advocaat deed z’n best om de Taverne af te schilderen als een noodlijdend niche-bedrijfje dat niet meer in deze tijd past, Taverne’s pleiter bestreed dat met degelijke onderbouwing, en zoomde in op enkele technische fouten bij het officieel opzeggen van het contract.

Petitie
De rechter had aan het begin al aangegeven dat zij zou moeten oordelen in een zakelijk geschil waarbij argumenten van algemeen belang niet aan de orde waren. Desondanks stelde zij op een gegeven moment rechtstreeks aan representant Bart Schrama de vraag hoe hij aankeek tegen de bijna 7000 adhesiebetuigingen die de Taverne via een petitie had ontvangen: supporters, liefhebbers, muzikanten, gasten van alle leeftijden. Mensen die hun stem hadden laten horen voor het behoud van de Tav.

Schrama mompelde iets over dat hij ‘al die dingen wel had gelezen enzo’. Maar de rechter vroeg voor de duidelijkheid even door: hoe dénkt u daarover? “Ach”, antwoordde de pandjesbaas, “Ik vind het wel aandoenlijk.”

Achgossie-moment
Vanaf dat moment verloor ik mijn serieus geprobeerde objectieve oor. Ho, wát? Aandóenlijk? Nee, mijnheer Schrama, galmde het in mijn hoofd. ‘Aandoenlijk’ is een nestje pasgeboren kittens die hun oogjes net opendoen. Aandoenlijk is een meisje van vier dat geconcentreerd bijtend op haar onderlip in een mini-tutuutje door haar eerste balletvoorstelling struikelt. Het is het voetballertje dat zijn/haar allereerste goal zet en groots als Messi naar de zijlijn holt; of het hoogbejaarde echtpaar op een nazomerbankje dat elkaars hand pakt. ‘Aandoenlijk’ is een achgossie-moment waar je hart even van smelt en waarbij je misschien zelfs een oprecht traantje wegpinkt van vertederde ontroering. Gelukkig hoef je er niks mee.

Maar 7000 mensen die vanuit hun hart en ziel laten weten dat ze het een gotspe zouden vinden en een groot verlies voor hun dorp als een gezond en uniek muziekcafé met een legendarisch 60-jarig verleden moet verdwijnen? Dat noemen we niet aandoenlijk. Zoiets bagatelliseer je niet, daar doe je niet schamper over.

Strategie
Tenzij het je gewoon geen ene reet interesseert. En je er rond voor uit wilt komen dat het gaat om poen. Kan ook. Maar noem het dan gewoon ‘pech gehad’, of ‘interesseert mij wat’. Maar niet: aandoenlijk. Opeens werd me de strategie van vak S duidelijk: kleineren, wegzetten, jezelf superieur maken. Dat was het moment waarop ik afhaakte.

Kortom: leerzaam, zo’n middagje rechtbank. Geeft veel duidelijkheid. Wordt vervolgd.

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

29 november 2023

Column: Rob van de Pas

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

Partij Ons Dorp
close-link
Terug