Deel

advertentie

Aan het krassen herkent men de oude reiger

Column: JoMo

Aan het krassen herkent men de oude reiger

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden herendubbels afgewerkt. Ofschoon de deelnemers niet meer zo jeugdig zijn als zij zouden willen of denken te zijn, kan het er fanatiek aan toe gaan. De knarren verlangen nog steeds topprestaties van zichzelf en vinden het onverdraaglijk om een schot voor open doel te missen dan wel startsnelheid te ontberen om de bal te retourneren.

Een dubbele fout bij het serveren leidt evenzo tot zelfverwijt. Dat gaat soms gepaard met het uiten van de meest uiteenlopende kreten, waarbij je hoopt dat de omwonenden hun jonge kinderen bijtijds naar bed hebben gestuurd. Jonge mensen stampen met hun voeten of gooien met hun racket, maar deze oudere categorie beperkt zich tot het luidruchtig uiten van hun ongenoegen over de eigen prestaties. Daarbij is het interessant om te zien welk zelfbeeld een speler etaleert.

Dat God mij moge verdoemen of de korte variant daarop, getuigt van wanhoop en deernis. Deze man moet snel door pastoor of therapeut geholpen worden. Vanuit onze christelijke traditie worden ook de figuren uit het kerststalletje, Jezus, Maria en Jozef aangeroepen of zelfs in een enkel geval Oh mijn God zelf. Voor hen geldt hetzelfde: gauw hulp zoeken.
Wanneer je hoort dat iemand lul of eikel jammert, dan heeft hij het altijd over zichzelf. De slag is verprutst en in het verlengde daarvan vindt de arme drommel zichzelf eigenlijk ook mislukt. Hij had een hogere verwachting en daar kan hij niet aan voldoen. Hij vindt dat hij er niks meer van kan en dat werpt onmiddellijk zijn schaduw vooruit; de daaropvolgende klappen lijken meestal ook nergens naar. De moraal zakt, de spelvreugde is zoek en voordat je het weet, is de set verloren. Deze man heeft na afloop wel wat extra bier nodig om zijn teleurstelling achter zich te laten. Hij wil graag van zijn maten horen, dat ie toch best aardig gespeeld heeft en komt er dan met enige goede wil weer bovenop.
Neem daarentegen de man die kut of kloten roept. Het gaat hierbij niet om de persoon in kwestie, maar over de slag zelf. Een min of meer objectief oordeel. Hij smasht de bal met de buitenkant van zijn racket en ziet het gele projectiel verdwijnen ver over het belendende perceel. Neutraal kunnen we vaststellen dat dit niet de bedoeling was, maar dat een gebrek aan concentratie, techniek of conditie hem noodlottig is geworden. Die actie was dus kut, en dat is op zichzelf een juiste constatering. Let op de details; op het moment dat de speler geen kut zegt, maar sufkut, valt hij automatisch terug in de tweede categorie.
De meest onschuldige variant is het toespreken van jezelf in de trant van Piet, wat doe je nu? Hoewel de medespelers zich dat ook afvragen, wil je wel weten wie spreekt er nu tot wie en heeft hij het alleen over het spel? Doet hij dat bijvoorbeeld thuis ook? Maar het zijn clichés en het kan geen kwaad. Ondertussen leer je wel je pappenheimers kennen en worden het nog boeiende avonden. Vooral als de derde helft aanbreekt en een uitbundig plengoffer wordt gebracht dat alle wonden heelt. Net even te laat fietsen we weer tevreden en gelouterd huiswaarts. De kater gaapt de volgende ochtend en zo kunnen we nog even nagenieten.

JoMo

advertentie

Meer 'Columns':

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Live matters

12 juni 2020

Column JoMo

Wat begon met de verstikkende moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd door wederom een Amerikaanse politieagent, leidde tot wereldwijd protest...

Er was eens 1 juno

5 juni 2020

Column: Kauw

Ik zat een tijdje wat wanhopig op een fietsstuur nadat ik had gecontroleerd of er brood of koek in de fietstas zat.

Terug