De A. Roland Holstprijzen gaan dit jaar naar Judith Nab en Mustafa Stitou

A. Roland Holstprijzen voor Kunst én Poëzie

De A. Roland Holstprijzen gaan dit jaar naar Judith Nab en Mustafa Stitou

Kunstenaar en theatermaker Judith Nab krijgt de driejaarlijkse A. Roland Holstprijs voor Kunst. ‘Nab gebruikt theatrale elementen, beeldende kunst, muziek en digitale media. Door de spannende combinatie van al deze ingrediënten heeft zij een eigen taal ontwikkeld die een unieke plaats inneemt binnen het beeldend theater, ook internationaal’, schrijft theatermaker Eliane Attinger, adviseur van het fonds. Zij presenteerde haar projecten onder andere bij het gerenommeerde Theaterspektakel Zürich, het Kröller-Müller Museum en De Zomer van Antwerpen.

A. Roland Holstprijs voor Poëzie gaat naar Mustafa Stitou
Tegelijkertijd is nu bekend dat dichter Mustafa Stitou (1974) de oeuvreprijs voor Poëzie van het A. Rolands Holst Fonds krijgt. ‘Zijn oeuvre mag bescheiden zijn, zijn stem is uniek binnen de Nederlandse poëzie’, aldus het juryrapport.

A. Roland Holstprijzen
De A. Roland Holstprijzen worden driejaarlijks uitgereikt. De prijzen bestaan uit een stipendium van elk € 5.000 en een penning van kunstenaar Geer Roobeek. De prijsuitreiking 2018 is op 26 mei in de Ruïnekerk in Bergen (het dorp waar Adriaan Roland Holst (1888-1976) precies honderd jaar geleden ging wonen). Dichter K. Michel houdt die middag de A. Roland Holstlezing.

Over Nab
De wortels van Judith Nab liggen in Castricum. Ze studeerde bij de wereldberoemde mimespeler Marcel Marceau aan de École Internationale de Mimodrame de Paris. Vanaf het begin van haar carrière werkt zij regelmatig samen met haar vader, de schilder en tekenaar Dirck Nab en met componist Jacob ter Veldhuis. Ze bouwde aan een oeuvre waarbij zij haar beeldend kunstenaarschap en theatrale talenten combineert. Uiterst zorgvuldig en doordacht geeft zij haar ideeën vorm met poëzie, magie en verwondering als kernwoorden. Door die spannende combinatie ontwikkelde ze een eigen taal die een unieke plaats inneemt binnen het beeldend theater, ook internationaal.

Theaterspektakel Zürich, Kröller-Müller Museum en De Zomer van Antwerpen
Nab presenteerde haar projecten onder andere bij het gerenommeerde Theaterspektakel Zürich, Kröller-Müller Museum en De Zomer van Antwerpen. Haar artistieke parcours rijkt van de solovoorstelling Twilight (2000), een flitsende live-videoclip van schimmen en optische illusies, tot de grootschalige theatrale installatie Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten (2011- heden).

De Grote Reis
Judith Nab richt zich met haar veelzijdige werk zowel op volwassenen als op kinderen. Een van de hoogtepunten is haar werk De Grote Reis, dat sinds 2010 te zien is geweest op festivals in binnen- en buitenland. In een grote stadsbus is een kleine bus op kindermaat gebouwd. Er is geluid, muziek en op de ramen verschijnen getekende animaties met taferelen van verre landen, gebouwen, dieren en gebeurtenissen.

Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten
Haar laatste grote project Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten begon in 2011 en toert nog steeds door Europa. Het lijkt de – voorlopige – kroon op haar werk. Nab verzamelde in Leiden, Zürich, Almere en Frankfurt ideeën van kinderen en wetenschappers. Ze vroeg kinderen te reflecteren op vraagstukken waar wetenschappers onderzoek naar doen. Vragen over de onbekende werelden van de diepzee, het heelal en de binnenkant van onze aarde. Dit leverde originele oplossingen op en mondde uit in een multimediale installatie voor kinderen, maar nadrukkelijk ook voor volwassenen.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

De A. Roland Holstprijzen gaan dit jaar naar Judith Nab en Mustafa Stitou De A. Roland Holstprijzen gaan dit jaar naar Judith Nab en Mustafa Stitou De A. Roland Holstprijzen gaan dit jaar naar Judith Nab en Mustafa Stitou