“50 zónder grijstinten…”
Column: Rob van de Pas
Gepubliceerd: 7 juli 2023
Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken. Een gesprek over de uitgave van mijn verzamelde Flessenpost-columns en als het kan nog wat schurende stukkies die binnen onze afrekencultuur voor wat ophef kunnen zorgen. Ik viel even stil..!
Wacht effe: “Schurende stukkies over onze afrekencultuur?” Ik reageerde spontaan met de opmerking: “Nou, heeft u de extra brandblussers en gepantserde ramen al besteld?” “Hoe bedoelt u dat meneer Van de Pas..?” Ik moest even grinniken.
Salman Rushdie
“Nou, lieve Anneloes, mijn stukkies, en met name de nog niet gepubliceerde, zijn grensverleggend bedoeld, maar in onze doorgestoten afrekencultuur worden ze met een satanisch genoegen vaak uitgelegd als ‘grensoverschrijdend’. Niet dat ik daar wakker van lig, integendeel, want vaak zoek ik die schurende randjes graag op. Ik maak mij wel zorgen over de kwetsbaarheid van een uitgever die mijn 50 stukkies zónder grijstinten wil uitgeven. Je hebt op Facebook of Twitter maar een paar van die tere zieltjes, ik noem ze graag toetsenbord-terroristen, nodig om een wereldwijde boycot over je heen te krijgen..! Een uitgevers-fatwa dus… en terwijl ik dit zeg, klinkt dat wel wat grotesk om mijn verzamelde stukkies te vergelijken met De Duivelsverzen van Salman Rushdie, maar goed…”
Potsierlijk
“Ik denk dat wij toch een afspraak met u willen maken, meneer Van de Pas. Die vergelijking met Salman Rushdie is zeker potsierlijk, maar geeft in de kern wel aan waar het hier om gaat. Ook hij is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. In zijn vertelstijl vermengt hij vaak mythe en fantasie met het werkelijke leven. Noem het gerust ‘magisch realisme’. Dat ervaar ik ook wel een beetje bij uw columns.”
Moraalridders
“Lieve Anneloes, dank voor het compliment. Maar even los van Salman Rushdie, onze vrijheid van meningsuiting in woord en geschrift staat inderdaad ernstig onder druk. Het orthodoxe tuig van de afreken- of cancelcultuur krijst en schreeuwt het uit als iemand het niet eens is met die bekrompen moraalridders. Echt, de kleinst mogelijke minderheid weet tegenwoordig de grootst mogelijke meerderheid het zwijgen op te leggen. Ze krijgen in Pyongyang aan de Amstel per definitie een podium of zelfs een Lintje wegens het afbreken of beschimpen van onze Hollandse normen en waarden. Nog zoiets, inferieure integriteits-bureautjes overspoelen inmiddels de werkvloer en gaan met een vergrootglas op zoek naar medewerkers of managers die zich grensverleggend manifesteren. En omdat het hier om dringende ‘facturabele vriendschap’ gaat, wordt er altijd wel wat gevonden wat neigt naar grensoverschrijdend gedrag. Een ronduit stuitend fenomeen…….”
‘Meneer Van de Pas, of mag ik Robbie zeggen? Zou u juist dáár een column over willen schrijven en dan is die wat boude omschrijving van die directeur van dat integriteitsbureau als zijnde een ‘lesbische, joodse en autistische negerin met een houten been en een glazen oog’ wel het achterwege laten waard, maar dat laat ik aan jou. Die ’50 zónder grijstinten’ gaat er zeker komen!”
Robbie