Deel

5 Tips voor de grillmaster

BBQ'en... foutjes waarvan je weet dat je ze maakt, maar ze toch blijft maken.

5 Tips voor de grillmaster

We komen allemaal wel eens in een (kook)situatie waarvan we weten dat de oplossing die we kiezen, het er allemaal niet beter op maakt, én toch maken we ons er schuldig aan. Zo ook tijdens het BBQ’en. Zodra de temperaturen stijgen, stijgt ook de drang naar vlammen in de barbecue. Maar er zijn ook een paar BBQ zonden waarvan je geen idee had dat je ze beging. Om die echte grillmaster te worden zetten wij enkele tips voor je op een rijtje.

1) NEEM DE TIJD OM DE BARBECUE AAN TE STEKEN
Het overkomt mij nogal eens dat we met het gezin een heerlijke dag op het strand hebben gehad, om vervolgens thuis nog even ‘snel’ te willen BBQ’en. Je hebt trek na een lange dag in de zon, en stookt de vlammen goed in de barbecue. Tóch is het beter om de tijd te nemen om de barbecue aan te steken. Zorg voor een mooie vlam tussen de kolen en wacht totdat het vuur gedooft is en de kolen grijs gekleurd zijn. En ook dan is het zaak om geduldig te blijven, want ook de grill zelf moet de tijd krijgen op te warmen.

2) LAAT JE VLEES MET RUST
Ga met liefde om met je vlees. Haal het tijdig uit de koelkast om het eerst rustig op kamertemperatuur te laten komen. Dit helpt namelijk bij het gelijk garen van je malse stuk picanha of overheerlijke biefstuk spiezen. Leg je je vlees zo uit de koelkast op je grill dan is de kans groot dat de buitenkant van je vlees een plaatje is, maar dat de binnenkant een stuk rauwer is dan gepland. En ligt je vlees, eenmaal op kamertemperatuur gekomen, op de BBQ, laat het dan nog steeds met rust. Want hoe meer je het vlees laat liggen, hoe sneller het zal garen en hoe beter de smaak zal zijn. Prikken, keren of drukken op je prachtige stuk vlees zorgt er alleen maar voor dat alle sappen eruit lopen en de malsheid minder wordt.

3) BBQ’EN IS GEEN BLUFPOKER
Gokken is bijna nooit een goed idee, en zeker niet als het aankomt op de gaarheid van je vlees op de barbecue. Ken je feiten, en gebruik een vleesthermometer om ervan verzekerd te zijn dat je vlees exact de juiste garing heeft. Steel dus twee keer de show. Eerst met je professionele uitstraling dat je de vleesthermometer gebruikt, en daarna door een waanzinnig smakelijk diner op tafel te toveren.

4) MIX ‘N MATCH MAAR NIET OP DE BBQ
Als ik een zomers tuinfeest geef en veel mensen hebt uitgenodigd die me dierbaar zijn, overkomt het me met regelmaat dat ik iedereen tegelijkertijd wil voorzien van iets lekkers van de BBQ. Mijn noodgreep is dan maar al te vaak dat ik zowel burgers, vis én groenten op de barbecue leg. Geen goed plan! Bereid liever één soort tegelijkertijd, zo voorkom je dat je eindigt met rauwe vis en doorbakken vlees.

5) BOENEN, BOENEN & BOENEN
Na een heerlijk diner, heb ik vaak niet zo heel veel zin meer in alles opruimen en schoonmaken. Toch kun je dit beter wel je grill goed schoonmaken na het gebruik hiervan. Aangekoekte resten en verkoold eten voegt geen goede smaak toe, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken. De beste tijd om je grill te schrobben, is dus net na het grillen. Heet vet en etensresten krab je er dan gemakkelijk af…dus volgende keer toch maar even al je moed bij elkaar schrapen om de avond netjes af te ronden. Want waarschijnlijk staat de volgende dag er weer een BBQ in de agenda met deze zomerse dagen!

Geniet!

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Kerst voorgerechten. Ter inspiratie...

7 december 2018

De verfijnde smaak van coquilles Saint-Jacques

Coquilles zijn echt een cadeautje uit de zee en perfect als voorgerecht voor het kerstdiner.

Vanaf nu... tot aan de kerst, wijn tips

7 december 2018

Let op textuur en smaak

Sinterklaas heeft het land weer verlaten, dus richten we ons zo zachtjes aan weer op de kerst...

Durf je het aan? Een recept uit 'De Wilde Keuken' van Stéphane Reynaud

23 november 2018

Langzaam gegaard wild zwijn

Een recept uit De Wilde Keuken, de kookbijbel over jagen en wild van Stéphane Reynauld.

Langzaam maar zeker kruipt de temperatuur onder nul, dus....

16 november 2018

Hoogste tijd voor stampot

Een smeuïg andijviestamppotje met gebakken spekjes, kaas en een lekkere klont roomboter.

Voordat je het weet… staan de kerstdagen weer voor de deur

20 november 2018

Oproep aan Bergense restaurants

Zoals ieder jaar publiceren wij de diverse kerstdiners van Bergense restaurants in de Flessenpost.

Herfst... dus hoogste tijd voor een lekkere zuurkoolschotel

9 november 2018

Met casselerrib en rookworst

Zuurkool is ook nog eens super gezond want, barstensvol vitamine C. En het staat binnen drie kwartier op tafel.

Restaurant van de week... Indonesisch restaurant DjaDjan

9 november 2018

Dit jaar voor de 8ste keer een Bib-gourmand in de Michelin-gids, en mooie recensie in de 'Lekker'

Het restaurant is ooit begonnen in de Kleine Dorpstraat, maar is nu inmiddels alweer enkele jaren naast Brasserie Nero gevestigd.

In bier gestoofde short ribs

2 november 2018

Volg het onderstaande recept om dit gerecht zelf klaar te maken

Short ribs worden ook wel runderspareribs of beef ribs genoemd. Het vlees tussen de ribben bevat...

Restaurant van de week... Eetcafé de Lamoraal

2 november 2018

Ooit begonnen als een bruin café

Het meest bekende eetcafé van Bergen ligt sinds jaar en dag onder de 'rook' van de Ruïnekerk.

Kaasfondue in brood?

26 oktober 2018

Jazeker... lees maar mee!

Bereidingstijd: 65 minuten - Baktijd: 40 minuten. Wat heb je nodig...

Restaurant van de week… Brasserie Nero

26 oktober 2018

Een roemruchte historie

Ooit lang, lang geleden begon Hans Kamm sr. een piepklein restaurantje in de Schoutenstraat in Alkmaar...

De herfst wil nog niet echt doorzetten, maar het wildseizoen is begonnen

Fazant met Elzasser zuurkool

Op 15 oktober ging het jachtseizoen open voor hazen en fazanten. En dan mag een groot deel van het aanbod bij...

Restaurant van de week... Merlet

19 oktober 2018

Het enige sterrestaurant (en dat al sinds 20 jaar) in de regio

Het hart van Merlet wordt gevormd door het Restaurant, welke met een Michelinster is bekroond. Dit stijlvol ingerichte...

Tamme kastanjes vinden... en zelf bereiden

12 oktober 2018

Met een beetje mazzel kun je ze nog rapen bij het Oude Hof

Tamme kastanjes kun je met wat moeite gratis vinden en zijn eetbaar. Bij de groentejuwelier betaal je er een paar euro voor.

Restaurant van de week... Restaurant De Oude Prins

12 oktober 2018

Het oudste en enige Oriëntaalse restaurant in Bergen

Sinds 1978 is het restaurant al een begrip in ons dorp en verre omgeving. Met hun authentieke Chinese en Cantonese...

Restaurant van de week... Bistronomie ’t Parkje

5 oktober 2018

Bistronomie ’t Parkje is gevestigd in één van de oudste panden in het hart van Bergen

Vanuit de Bistronomie kijkt u uit op de historische Ruïnekerk van Bergen. Het pand maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

Professioneel topgerecht vertaald naar je eigen keuken

5 oktober 2018

Hazenpeper met Hollandse atjar van niemand minder dan driesterrenchef Jonnie Boer

De eigenaar van De Librije in Zwolle heeft het gerecht vertaald naar de thuiskok, zodat jij er mee aan de slag kunt.

Restaurant van de week... Bergen Binnen

28 september 2018

Toplocatie aan de rand van het Berger bos

Restaurant Bergen Binnen is sinds 2008 in handen van Sander Houtenbos en Natasja Klaver. Samen runnen ze deze mooie zaak...

Nederlands Oesterseizoen 2018-2019 officieel geopend

28 september 2018

Maar... de ene oester is de andere niet

Vanaf nu wordt er weer gevist op de Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en de Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis).

Herfst... dus hoogste tijd voor pompoensoep

21 september 2018

Een heerlijke oranje herfstsoep van wortel en pompoen met een pittige bite

Simpel, lekker en zo bereid. Snipper de ui, knoflook, gember en 1 rode peper fijn (voor een iets minder pittige variant houd je een halve rode peper aan).

Restaurant van de week... Fabel's eten & drinken

21 september 2018

Een van de meest populaire restaurants in Bergen

Fabel's, met zijn fantastische uitzicht op de eeuwenoude Ruïnekerk is al sinds jaar en dag een begrip in Bergen en ver daarbuiten.

Restaurant van de week... De Duinerij

14 september 2018

Een van de oudste restaurants aan de boulevard in Bergen aan Zee

Voor 1940 stond op de plek van het huidige etablissement "De Duinerij" het chique hotel "Trianon" van de familie Verver.

Nieuwe à la carte kaart bij Bistronomie 't Parkje

14 september 2018

Een 3-gangenkeuzediner samenstellen voor € 37,00

Op de kaart vindt u mooie gerechten die met zorg zijn samengesteld door onze keukenbrigade. De ingrediënten zijn veelal biologisch en van lokale leveranciers. Bijzonder zijn de producten uit eigen biologische moestuin en het rundvlees uit eigen weide.

Restaurant van de week.. Cunst

7 september 2018

Gevestigd in een van de meest romantische straatjes van Bergen

Eigenaar en chef-kok, Eelke ten Broeke van Restaurant Cunst heeft een passie voor koken...

Culinaire hoogstandjes én fijne muziek tijdens Jazz & Sail bij Bistronomie 't Parkje

7 september 2018

Vrijdag 7 en zaterdag 8 september

Aankomend weekend staat traditiegetrouw in het teken van Jazz&Sail. Bij Bistronomie 't Parkje...

Thuisdiner geven ‘comme les Français’

31 augustus 2018

Fransen serveren liever verschillende kleinere gerechten, dan één grotere portie

Met de vakantie in Frankrijk nog vers in het geheugen, en daarmee ook de goede voornemens gemaakt in de Franse zon...

Het hele jaar door je eigen visjes roken

31 augustus 2018

Rookoven recepten: forel roken

Om te beginnen gaan we de forel pekelen. Hiermee krijgt de forel een lekkere smaak na het roken. Het pekelen gebeurt in een emmer met water.

Restaurant van de week... Duinvermaak

24 augustus 2018

Het oudste restaurants van Bergen

In 1613 werd er al melding gemaakt van een speciale plek op de grens van bos en duin aan de rand van...

Temperatuur zakt naar 17 graden, hoogste tijd voor...

24 augustus 2018

Andijviestamppot met oma's gehaktbal

Een lekker, gezond en gemakkelijk recept. De bereidingswijze...

Uien snijden zonder een traantje te laten...

17 augustus 2018

Uien vind ik echt een smaakmaker in gerechten

Ik kan enorm genieten van een mooie uiensoep op een regenachtige dag.

Restaurant van de week... café restaurant Gasterij 't Woud

17 augustus 2018

Een van de oudste restaurants die Bergen rijk is

Aan de rand van het duin, op de weg tussen Bergen en Egmond, bevindt zich het unieke café restaurant Gasterij 't Woud.

Restaurant van de week... Het huis met de Pilaren

10 augustus 2018

Een van de oudste restaurants die Bergen rijk is

Café – Restaurant ‘Het Huis Met De Pilaren’ is een sfeervol restaurant gevestigd in een monumentaal pand uit het jaar 1787...

Zelf mayonaise maken? Minder moeilijk dan je denkt

10 augustus 2018

Met een staafmixer maak in een handomdraai je eigen mayonaise

Een gewone blender is vaak wat aan de grote kant voor de hoeveelheden hieronder.

Proef de zomer met tapas van de BBQ

3 augustus 2018

Zet de BBQ alvast maar aan

Wat een fantastische zomer hebben we toch! Het zonnetje blijft maar overheerlijk schijnen. Ik moet zeggen, ik geniet van elk moment deze zomer.

De braam een alleskunner

3 augustus 2018

Leer hier van de boswachter hoe je zelf bramenjam kunt maken

In de herfst verandert het duingebied in een pleisterplaats voor onze trekvogels. Op hun reis naar Afrika doen vele van deze wereldreizigers de duinen aan.

Zomerse salades: weinig werk én gezond

27 juli 2018

4 x de lekkerste

Met deze recepten zet je in een handomdraai een overheerlijke zomerse salade op tafel.

Top 10 beste en verkoelende zomerdrankjes

27 juli 2018

De zwoele zomerhitte kan je moe, uitgeblust, uitgedroogd en dorstig maken

Stil je dorst op een gezonde en smakelijke manier met deze 10 –soms exotische- zomerdrankjes.

Hoe ouder de wijn hoe beter... of toch niet?

20 juli 2018

Laat de flessen niet te lang staan, het leven is kort, dus geniet altijd voluit!

"Hoe ouder de wijn, hoe beter deze smaakt." Er zullen veel mensen zijn die deze stelling ooit hebben horen beweren. Maar niets blijkt minder waar! Er zijn in werkelijkheid zo veel meer wijnen die niet goed reageren op het vorderen van de tijd dan die paar wijnen die er wél voordeel van hebben dat de tijd verstrijkt. Slechts 3% van de totale markt valt in de laatste categorie. Deze wijnen zijn meestal niet zo heel lekker als ze net gemaakt zijn, de kwaliteiten van deze wijnen komen dus pas echt naar voren na een aantal jaren gebotteld te zijn. Ondanks dat de meeste wijnen dus niet beter worden met heel veel jaren, kun je wijn natuurlijk in plaats van er direct van te genieten wel bewaren... (ik weet het: voor sommigen van ons, weer iets geleerd!) Om ervoor te zorgen dat je écht kunt genieten van dat welverdiende prachtige glas wijn, zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. DONKERE PLEK Licht kan ervoor zorgen dat de wijn sneller oud wordt. Het maakt niet uit of het zonlicht is of kunstmatig licht. Dus leg je wijnen altijd op een donkere plek. De wijnkelder is niet voor niets een begrip. JUISTE TEMPERATUUR Naast licht wat een wijn sneller oud laat worden, heeft temperatuur hetzelfde effect. Bij een te hoge temperatuur gaat de wijn te snel rijpen en verliest ze haar kwaliteit. De ideale temperatuur voor de meeste wijnen is tussen de 10 en 15 graden, maar op de fles staat vaak ook wel vermeld op welke temperatuur de wijn het beste bewaart blijft. De bewaar- en drinktemperatuur kan natuurlijk nog wel verschillen... DOP OF KURK Bewaar je verschillende wijnen met verschillend sluitingen op, hoe verrassend, verschillende manieren. Namelijk als je een fles hebt met een 'echte' kurk die je wilt bewaren, leg die dan neer. Als je deze flessen namelijk laat staan, dan kan de kurk uitdrogen, waardoor deze krimpt en er lucht bij de wijn kan komen. En dan is de kans groot dat als je van de wijn wilt gaan genieten, dat deze niet lekker meer is. Bij een schroefdop of plastic kurk kan dit niet gebeuren, dus deze flessen kun je prima laten staan. Misschien naast de flessen champagne, die je ook altijd laat staan... vanwege de bubbels. Maar laat de flessen niet te lang staan, het leven is kort, dus geniet altijd voluit! Van de zomer, van elkaar en natuurlijk van een prachtig glas wijn! Geniet!

Mosselseizoen 2018 van start

20 juli 2018

Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand

Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen begint meestal begin juli met de nieuwe oogst.

Fris Zuid-Amerikaans gerecht: Ceviche

13 juli 2018

Wat is Ceviche?

Ceviche is een bereiding van hele verse rauwe vis die wordt gegaard in limoen en zeezout.

Pastasalade. Lekker voor op het strand en in de tuin

29 juni 2018

Koude pastasalade met tonijn

Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes, de feta in blokjes. Halveer de olijven.

Zomertijd, dus... tijd voor overheerlijke cocktails

29 juni 2018

Op 1: Mojito

Wij hebben voor jou de recepten voor de lekkerste zomercocktails op een rijtje gezet. Enjoy!

Proef de zomer met gegrild fruit op je BBQ

22 juni 2018

Soms kan genieten zo eenvoudig zijn...

De heerlijke zomerse dagen van afgelopen periode zorgen er bij mij voor dat ik regelmatig een stel vrienden uitnodig in onze tuin om samen te genieten van een mooie zomerse cocktail of heerlijke gekoelde rode wijn.

Van start... Heerlijk Bergen... op wielen

22 juni 2018

Waar en wanneer: Ruïnekerkterrein 22-23-24 juni

Het Ruïnekerkterrein wordt omgetoverd tot een waar foodfestijn. Dit jaar staat Heerlijk Bergen in het teken van culinair genieten op wielen.

Na een zomers maaltijd, een fijn kaasje en een overheerlijke Dalva Ruby Port

1 juni 2018

Natuurlijk mogen verschillende soorten ongezouten noten en een vers druiventrosjes niet ontbreken

Dé perfecte kaasplank bestaat eigenlijk niet… de variatiemogelijkheden voor het samenstellen van een heerlijke kaasplank zijn legio.

Verfrissende zomerse salade met een Grieks accent

1 juni 2018

Klaar in een handomdraai. Salade van watermeloen, feta, munt of salie

Deze salade is misschien wel onze favoriet gedurende de zomer. Niet alleen door de geweldige combinatie van zoet, fris, hartig en sappig...

Checklist voor de perfecte Picknick

25 mei 2018

Zomerse temperaturen, dus… is het picknick time!

En dan is natuurlijk een goed gevulde picknickmand, een must! Zonder iets vergeten te zijn.

Vegetarisch BBQ’en, dé BBQ trend van deze zomer

25 mei 2018

BBQ ideeën waar zelfs de ware carnivoor zijn vingers bij af likt!

Normaal gesproken duik ik niet op elke trend, maar dé BBQ trend van deze zomer wil en kan ik niet negeren. BBQ’en zonder vlees of vis.

Voor in de agenda... Heerlijk Bergen op wielen

25 mei 2018

Waar en wanneer: Terrein Ruïnekerk vrijdag 22 zaterdag 23 en zondag 24 juni

Kom proeven, kletsen en genieten van dit unieke culinaire evenement rondom de Ruïnekerk. Diverse foodtrucks staan verspreid over het terrein en verzorgen culinaire gerechten.

Voor in de agenda... WijnSpijs Wandeling Bergen

25 mei 2018

Waar en wanneer: Centrum Bergen op 10 juni a.s.

De WijnSpijs Wandeling is een gezellige wandeling langs vijf hotspots en fine dining zaken. Overal wordt je gastvrij ontvangen. De restaurateurs zorgen voor een echte restaurantervaring en overal staat een verfijnde wijnspijs combinatie voor je klaar. Een heerlijke lange lunch dus! Wandel met je eigen gezelschap van 12:00 uur tot 17:00 uur langs lommerrijke lanen, veel groen en langs vijf luxe stops! Een heerlijke ontspannen middag voor winelovers en foodies. R E S TA U R A N T S Onder de Linde - Bergen Al jaren dé plek voor fine dining in Bergen. Aan alles is gedacht. Prachtige wijn en spijs combinaties, kundige bediening en een wijnkaart waar je U tegen zegt. Hier is het fijn! Indonesisch Restaurant DjaDjan Djadjan staat voor 'Snoeperij' in het Indonesisch. Je vindt hier dan ook een variëteit van Indonesische gerechten. Ervaar zelf waarom dit restaurant beloond is met een Bib Gourmand! The Bourbon Room bergen Hier eet je lekkere stoere klassiekers in een fijne zaak met prachtige wijnen op de kaart. Ook het barfood is NICE, helemaal in combinatie met zo'n prachtige cocktail. Restaurant Cunst Chef Eelke verfrist zijn kaart regelmatig, wat zorgt voor creatieve, spannende en prachtige bordjes! Passie en liefde, dat voel je direct. Restaurant Julie's Midden op het mooie plein van Bergen vind je Julie's! Je kunt hier de hele dag terecht. Of je nu komt voor een waanzinnige goed bakkie met de krant of een volledig menu, alles wordt met liefde en zorg bereid. I N F O Tickets € 50 Datum 10 juni 2018 Tijd 12:00 tot 17:00 uur Bekijk onze volledige agenda hier -> https://www.wijnspijs.nl/culinaire-wandeling/#agenda

Rode wijn gekoeld drinken: een perfecte zomerwijn!

18 mei 2018

Mooie wijn-spijs combinaties met gekoelde rode wijnen

Rode wijn gekoeld drinken: een faux pas of een heerlijke verfrissende manier van wijn drinken in de zomer? Sinds een zomer in Sicilië, een paar jaar geleden...

Cava proeverij bij restaurant Cunst met Anouk Mak, 27 mei

18 mei 2018

6 geweldige cavas met 5 bijpassende gerechten plus amuse

"Ik ben Anouk Mak en woon mijn hele leven al in Bergen. Ik ben een echte genieter van mooie gerechten en culinaire hoogstandjes.

Klassieke Caesar salade. Een toevalstreffer?

11 mei 2018

In 20 min. een heerlijk zomers gerecht

De caesarsalade is genoemd naar Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst...

De temperatuur stijgt... dus we gaan weer fijn BBQ'en

4 mei 2018

Werken met een zoutsteen

BBQ’en is niet alleen voor die paar weken in de zomer en ook niet alleen voor die speciale gelegenheden met vrienden of familie. We gaan veel vaker de kolen opstoken, ook door de weeks of spontaan in het weekend.

Moederdag 13 mei a.s. Voor moeders is alleen het beste goed genoeg, dus… neem je haar gezellig mee uit eten.

4 mei 2018

De Flessenpost tipt de fijnste restaurants in en om Bergen

Naar Amerikaans voorbeeld wordt deze dag in Nederland sinds ongeveer 1925 gevierd. De achterliggende gedachte, in haar meest algemene vorm, is ...

(Te) pittig eten? Dé sleutel om hier volledig van te genieten!

27 april 2018

Mocht je toch iets te royaal zijn geweest met de rode pepers, blus het vuur dan niet met een glaasje water

Heerlijk vind ik het als gerechten pittig zijn. Dus ik schotel mijn vrienden dan ook vaak een gerechtje voor waar rode pepers in verwerkt zijn.

TV opnames Master Chef bij ster restaurant Merlet in Schoorl

27 april 2018

Wie is de beste amateurkok van Nederland?

Afgelopen maandag 23 april was ondergetekende samen met 11 andere lokale lekkerbekjes met goed ontwikkelde smaakpapillen uitgenodigd om samen met de jurerende chef-koks mee te proeven van...

Zomertip: Chinese fondue op het terras van Chinees-Indisch restaurant De Oude Prins

20 april 2018

Met een heerlijk goed gekoeld wit wijntje erbij

Zelf doe ik het eigenlijk wel ieder jaar tijdens de zomermaanden. Lekker op het terras Chinees fonduen bij een van de beste gastheren van Bergen.

Buiten koken? De perfecte wijnen voor bij je BBQ

20 april 2018

Een echte aanrader bij visgerechten van de BBQ is de Picpoul de Pinet

Wat een prachtige week vol zon hebben we gehad. En met zoveel zonnige dagen achter elkaar, vind ik het altijd al snel weer tijd om de BBQ aan te steken en een prachtige maaltijd te bereiden.

Ook lekkerbekjes maken wel eens brokken....

13 april 2018

Eerste hulp bij rode wijn vlekken

De eerste zonnestralen van het jaar hebben we al weer binnen. Heerlijk genietend van de zon op je huid, gekleed in die leuke lichte jurk...

Executive Chef Jonathan Zandbergen van *restaurant Merlet uit Schoorl op TV

13 april 2018

Waar en wanneer: in het programma Masterchef Net 5 vanaf 16 april 20:30 uur

Stefan van Sprang, Jonathan Zandbergen en Freek van Noortwijk gaan in MasterChef Nederland op zoek naar de beste amateurkok van Nederland.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

6 april 2018

Zelf bereiden... Verse Asperges; Genieten van het witte goud!

Eindelijk! Het leek een eeuwigheid te duren, maar ze is nu dan toch echt gearriveerd: De Koningin van de Groente; het Witte Goud oftewel de Witte Asperge!

Ze zijn er weer... Asperges!

6 april 2018

Lekker uit eten... Asperge à la Flamande met ei, beenham, aardappel en geklaarde boter, of toch liever...

Vanaf vandaag kunt u weer genieten van deze heerlijkheid in Bistronomie 't Parkje.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

30 maart 2018

Wijn-spijs combinatie; waar let je op bij het combineren?

Het Paasweekend staat weer voor de deur, voor velen van ons het moment bij uitstek om een heerlijk thuisdinertje met geliefden te organiseren.

Een heerlijke ontbijtverrassing voor de paasdagen

30 maart 2018

Ei in een broodje met groene asperges en avocado

Suprise, surprise! Eigenlijk zijn deze broodjes ook een soort verrassingseieren, want onder het ei zit nog veel meer lekkers. Het is leuk om op de paastafel te zetten.

Jonathan Zandbergen, sterchef van Merlet in Schoorl, opent een pop-up restaurant in museum Hermitage in Amsterdam

23 maart 2018

Jonathan Zandbergen: inspiratie van schilders

Hij werkt samen met het team van het Hermitage-restaurant, onder leiding van Patrick Goijaerts. Jonathan Zandbergen kookt in mei vier avonden in de Hermitage.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

23 maart 2018

Thuisdiner geven ‘comme les Français’

De lente is begonnen! En daarmee ook het nadenken over de vakantie van dit jaar. Met een heerlijke vakantie in Frankrijk in het vooruitzicht...

Ook met de Paasdagen kan de Bistronomische agenda weer gevuld worden!

23 maart 2018

Paas Dunch bij Bistronomie t' Parkje

Op 1e Paasdag (zondag 1 april) serveren we vanaf 16.00 uur een Dunch, een smakelijke samenstelling tussen lunch en diner.

Binnenkort weer op de markt... Lamsvlees

16 maart 2018

Nederlands lamsvlees biedt tal van culinaire uitdagingen

Steeds meer mensen weten de fijne smaak van lamsvlees te waarderen. In het voorjaar is de smaak van vers lamsvlees optimaal.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

16 maart 2018

5 kookregels met een gouden randje; daar ga je als thuiskok nog meer van stralen!

Ik ken eerlijk gezegd geen enkele thuiskok die nog nooit in een situatie is gekomen dat hij of zij net even was uitgeschoten met het zout of de suiker...

Art-Diner & Jazz in Bergen

16 maart 2018

Waar en wanneer: Gallery32, maandag 26 maart van 19.00 tot 22.00 uur

Kunstenaar Giorgi Shengelia en Portugese chef-kok Jorge Gomes organiseren kunstzinnige avond.

Binnenkort weer op de markt... Oosterschelde kreeft

9 maart 2018

In maart gaat het seizoen van de Oosterschelde kreeft weer van start.

Deze smakelijke kreeft is van eind maart tot half juli verkrijgbaar. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het DNA veranderd waardoor er verschillen in smaak met de Europese kreeft uit Schotland en Noorwegen zijn ontstaan.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

2 maart 2018

Olijfolie Extra Vierge... Extra lekker?

Olijfolie is dé smaakmaker in de keuken en dus onmisbaar om een overheerlijk thuisdiner te bereiden. Zelf gebruik ik dit onmisbare goud dan ook heel regelmatig in de keuken.

Twee fashion lunches bij Bistronomie 't Parkje

2 maart 2018

Wanneer: 14 en 21 maart a.s. aanvang 12.30 uur

Met het voorjaar in aantocht is Bistronomie 't Parkje wederom het stijlvolle decor van twee fashion lunches.

Heb jij al tickets voor de Amusetour 2018?

23 februari 2018

Waar en wanneer: Bergen, zondag 18 maart

Op deze zondag vindt wederom de Amusetour Bergen plaatst, van 12.00 tot 17.00 uur. Deze culinaire wandeling staat elk jaar garant voor veel plezier en genot.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

23 februari 2018

Een perfect gegrilde vis? Ontdek het geheim van de chef

Wie kan niet genieten van een heerlijk gegrild visje op zijn tijd. Maar wat een frustratie kan het ook opleveren voor de thuiskok. Tenminste dat heb ik vaak als ik een prachtige vis mee naar huis heb genomen...

Ben jij een echte vis- en wijnliefhebber?

23 februari 2018

Dan mag je deze speciale avond bij Hemingway’s Beach Club niet missen!

Hemingway’s serveert op 1 maart vanaf 18.00 a.s. namelijk North Sea Fish & Wines. Chefkok Jeroen Klepper zorgt voor 6 heerlijke gerechten, geïnspireerd door de zee en al het fijns wat daar uit voortkomt.

Leer je eigen groente en fruit inmaken

23 februari 2018

Een bijzondere Kookworkshop ” Inmaken” (2-delig)

Het inmaken van eten is een oeroude werkwijze om voedsel te bewaren. Toen er nog geen koelkasten waren en geen supermarkt om de hoek, was het inmaken van voedsel heel gewoon.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

16 februari 2018

10 tips om een betere thuiskok te worden. Met een beetje hulp van van Kokennou uit Bergen.

Thuis een etentje geven is genieten met een hoofdletter, als je het mij vraagt. In de sfeer waar je je helemaal comfortabel voelt, genieten samen met je geliefde, familie of vrienden van prachtig eten en mooie wijnen. Dit staat garant voor een ultieme avond.

Garum: dé Romeinse smaakmaker uit zee

16 februari 2018

In Cetara in Italië wordt vissaus nog ambachtelijk gemaakt.

De antieke Romeinse keuken kenmerkt zich voornamelijk door hartig/zoet- en zoet/zuur-combinaties. Er is veel overgeleverd uit de Romeinse Oudheid, maar smaken behoren daar helaas niet toe.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

9 februari 2018

De liefde van de man (en de vrouw..) gaat door de maag

Het is bijna Valentijnsdag, dus voor sommigen van ons hoog tijd om na te denken over een mooie manier om je lief te verrassen. Maar of je nu bezig bent met je (geheime) liefde of deze dag enorme commerciële onzin vindt, het is altijd tijd om de liefde te vieren!

Binnenkort... Valentijnsdag 2018

2 februari 2018

Waar en wanneer: In de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Je kunt je lief een roos geven of een kaartje sturen, maar wat dacht je van een romantisch diner in een van de vele fijne Bergense restaurants? De liefde wordt deze woensdag wereldwijd gevierd. Of je het ‘feestje’ nu een commerciële aangelegenheid vindt of niet, het is natuurlijk altijd een goed idee om met je geliefde uit eten te gaan.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

2 februari 2018

De perfecte kaasplank samenstellen

Met een goede kaasplank scoor je eeuwige roem bij je gasten zonder ook maar een zweetdruppeltje te ontdekken op je hoofd. En het is precies díe combinatie waar wij bij Van Kokenou zo van houden!

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

26 januari 2018

Wijn met een verhaal.. perfect om te geven óf om er zelf van te genieten

Ik heb een voorliefde voor heerlijke producten met een mooi verhaal. Op de één of andere manier ga ik door dat verhaal nóg meer genieten van deze producten op mijn bord of in mijn glas. Zo ontdekte ik een tijdje terug een prachtige wijn. Het had een verhaal om bij weg te dromen en het inspireerde om ook je eigen dromen na te jagen.

Valentijsdag in aantocht

26 januari 2018

Het theater van de liefde bij grand café Bourgogne

Op Valentijnsdag tovert Merlet de prachtige lounge voor één avond om in een Theater van de Liefde. Chef-kok Mattijs Kaptein van Grand Café Bourgogne bereidt met zijn team een heerlijk 3-gangen diner voor jullie.

Food & Film bij CineBergen: Wonder Wheel

Chefkok Jeroen Klepper van Hemingway’s Beach Restaurant presenteert een bijzonder menu

Donderdag 25 januari staat weer in het teken van Food & Film. Chefkok Jeroen Klepper van Hemingway’s Beach Restaurant presenteert voorafgaand aan de film een bijzonder 2-gangen menu, een menu in het teken van het jaargetijde of van de film.

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

19 januari 2018

De granaatappel... de koningin van de fruitschaal

Ze ligt parmantig in de schaal tussen het andere heerlijke fruit, maar hoe de anderen hun best ook doen om haar naar haar kroontje te steken, ze is en blijft de koningin van de fruitschaal. En niet zonder reden...

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keukens

12 januari 2018

Vegetarisch culinair genieten.... ook dat regelen we voor je!

De feestdagen liggen alweer even achter ons, en ook de meeste nieuwjaarsborrels zijn genuttigd. 2018 is begonnen! Dus wat mij betreft hoogste tijd om de goede voornemens om te zetten in actie.

Duurzaam dineren bij Het Hof

12 januari 2018

Wanneer: 1 februari vanaf 18.30 uur

De Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, vraagt al enige tijd aandacht voor de ernstige vervuiling - door plastic - van zee en oceaan. In 2014 maakte hij het probleem zichtbaar door een recordpoging ’downwinden’ met kite langs de Nederlandse kust, van de Belgische grens tot het Duitse Waddeneiland Borkum.

Amusetour Bergen

10 januari 2018

Culinair Bergen

Op zondag 18 maart 2018 van 12.00 tot 17.00 uur vindt wederom de Amusetour Bergen plaatst. Deze culinaire wandeling staat elk jaar garant voor veel plezier en genot.

Terug