5 mei 2023. Vier vandaag je vrijheid, want die is niet vanzelfsprekend!

Dit is er op 5 mei te doen door heel Nederland

Vandaag is het precies 78 jaar geleden dat we bevrijd werden van de Duitse bezetter in Europa en de Japanse bezetter in Azië. Die vrijheid wordt nog altijd jaarlijks gevierd – niet alleen door historische gebeurtenissen te herdenken, maar ook door moderne bevrijdingsfestivals en lokale concerten. In elke provincie is er genoeg te doen.

Bevrijdingsdag een vrije dag?
Hoewel Bevrijdingsdag een officiële Nederlandse feestdag is, betekent het niet dat iedereen op die dag ook vrij is. Volgens veel cao’s is het alleen in lustrumjaren wettelijk verplicht om werknemers op 5 mei een vrije dag te geven. Het eerstvolgende lustrumjaar valt pas weer in 2025, waardoor Bevrijdingsdag 2023 geen officiële vrije dag is. Het is dus aan werkgevers zelf om hun werknemers al dan niet vrij te geven.

5-mei lezing
Op NPO1 wordt elk jaar de 5-mei lezing uitgezonden, het officiële startschot van Bevrijdingsdag. Deze lezing wordt traditioneel gehouden door een inspirerende spreker en vindt elk jaar in een andere provincie plaats. In 2023 is dat Overijssel. Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België, mag dit jaar de lezing verzorgen dankzij zijn boek Anti-memoires waarin hij het begrip ‘vrijheid’ onder de loep neemt.

Bevrijdingsfestivals door het hele land
Nadat het startschot is gegeven, barsten er door het hele land feestjes los. De Bevrijdingsfestivals keren namelijk ook in 2023 terug, met dit jaar een drie vrouwelijke ambassadeurs: zangeressen Froukje, Tabitha en MEAU. Zij zullen per helikopter langs de festivals in twaalf provincies vliegen en treden er op om de vrijheid te vieren. Naast de drie zangeressen treden er zonder twijfel ook talloze andere Nederlandse grootheden op, maar voor de volledige line-up per provincie is het nog even afwachten.

Bevrijdingsmaaltijden
In heel het land worden op 5 mei niet alleen festivals, maar ook zogenaamde Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Het initiatief komt wederom van Het Nationaal Comité, dat mensen wil aansporen om de dialoog over vrijheid en onvrijheid te starten onder het genot van een lekkere maaltijd. Iedereen kan zich aanmelden om zo’n Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Het maakt niet uit wat je op tafel zet: een klein hapje, een lokale specialiteit of een culinair hoogstandje – als er maar een waardevolle ontmoeting plaatsvindt.

5 MEI-CONCERT
Ter afsluiting van Bevrijdingsdag 2023 vindt het traditiegetrouwe 5 mei-concert aan de Amstel plaats. Dit jaar wordt de avond aan elkaar gepraat door Dieuwertje Blok en Soy Kroon, maar over het thema en de optredens is tot dusver niets bekend.