Deel

advertentie

30 mei is het 60 jaar geleden dat Jaques Brel optrad in Het Huis met de Pilaren en dat wordt herdacht…

Was u er misschien toevallig bij?

De Belgische zanger Olivier Laurent komt op deze dag een concert geven.

De geschiedenis: hij trad op in het Concertgebouw, in Carnegie Hall, in de veilinghallen van Blokker en natuurlijk in het Parijse theater L’Olympia. Dus waarom zou Jacques Brel ook niet optreden in het Bergense restaurant Het Huis met de Pilaren, trefpunt van schilders, schrijvers, dorpelingen en verdwaalde badgasten? Het was VPRO- regisseur Warrie van Kampen die op het idee kwam de Franstalige Vlaamse dichter/zanger uit Brussel daar, in het dorp achter de duinen, zijn liederen van passie en pijn te laten zingen.

Want de sfeer van het Franse chanson was immers die van huiselijke wijn en kaas bij kaarslicht. Van Kampen, zoon van de Bergense schrijver Anthony van Kampen, die boeken schreef als Ketelbinkie en tal van reisverhalen, dacht die ambiance in de hem zo bekende “Pilaren” te vinden. En zo stond Brel op 30 mei 1964, op het toppunt van zijn roem, twee jaar voor zijn plotselinge afscheid, daar inderdaad met open haard, omringd door attributen als blaasgalgen en poken, in de rug voor de VPRO- camera’s de ziel uit zijn lijf te zingen. Die uitzending van toen zendt de VPRO opnieuw uit. Beelden die verloren leken te zijn gegaan, maar toch zijn teruggevonden. Een optreden, met mooie anekdotes. Van Kampen had Brel een aandachtig artistiek publiek beloofd. Maar na afloop vroeg hij geïrriteerd wie toch die slapende oude heer op de eerste rij was. Het was de ‘prins der dichters’, de daar dagelijks verblijf houdende Adriaan Roland Holst. Woedend zou Brel uiteindelijk de ‘Heerlijkheid Bergen ‘ verlaten, met de belofte nooit meer voor de Nederlandse televisie op te treden.

NERVOSITEIT
Maar die middag in Bergen, rond de repetities, leek er nog geen vuiltje aan de lucht te zijn. In de Alkmaarsche Courant van 2 juni, die op die dag ook de komst van The Beatles naar Nederland meldt, schrijft Paul van Beckum hoe er op het gezicht van Brel geen spoor van nervositeit is te ontdekken: ‘Hij ging zo nu en dan achter de piano zitten en speelde fragmenten uit klassieke werkjes.’
Wel komt er een politieman binnen: ‘Kan meneer Brel even zijn wagen weghalen, die staat verkeerd geparkeerd.’ Helaas ‘Meneer Brel repeteert’. Maar de man hield vol:’ Kan wel wezen, maar meneer Brel moet toch zijn wagen weghalen.’ Dan beschrijft hij hoe Brel met een glas bier in de hand aan de camerarepetitie begint: Als een explosie barst hij los, voor ons stond een groot artiest die kennelijk een hoge opvatting van zijn taak heeft. Met een ongelofelijke dynamiek en bijna beangstigend temperament smeet hij zijn liedjes er uit. Bittere chansons over onbereikbare liefde, over de dood, het steeds weerkerend motief in zijn teksten. Zweepslagen in het gezicht van de maatschappij.’
En ook aan de opnamen zelf is weinig te merken. In zijn acht minuten durende inleiding praat Brel-vertaler Ernst van Altena, keurig in smoking, over De Pilaren als een ‘rendez-vous van Bergense artiesten’, een plek waar ‘s winters de open haard brandt, de cognac het hart verwarmt, waar het geurt naar de zee en natuurlijk over Brel, die in zijn chansons verder gaat dan Aznavour of Bécaud, omdat hij daarin iets te zeggen heeft. Omdat zijn chansons een medium zijn en het podium diens gedachtenbundel, het publiek zijn orkest.

GEDURFD
De chansons van Brel licht hij toe als schreef hij ze zelf. En dat gezien vanuit een enkel camerastandpunt. Zoiets zou nu ‘heel gedurfd’ heten. Ook het daaropvolgende optreden van Brel zou vandaag een verrassend staaltje van televisieregie in een soort huiskamer vormen. Maar dat alles valt weg bij het feit dat het toch Brel is die zich daar 48 minuten lang helemaal geeft. Kleurrijk in het zwart-wit van de vroege jaren zestig. Te beginnen met Le dernier repas, gevolgd door La fenêtre en Los Toros, waarbij iemand meelevend joviaal “Ole !” roept. En terwijl het zweet van zijn kin druipt, gaat hij verder met Les vieux, Mathilde, Le tango funèbre, Les Bonbons, La Fanette, Les Bourgeois, Jef, Au suivant, Le plat pays, Le Moribond, Les Bigottes en Madeleine. Maar geen spoor van irritatie. “Klopt”, zegt Mohammed el-Fers, de Amsterdamse Brel-biograaf, die zich baseert op de herinneringen van Ernst van Altena. “Hij was dan ook een professional, hij gaf geen krimp. Brel was al pissig omdat hij daarvoor in een grote Italiaanse televisie-show Le plat pays had moeten playbacken, ofschoon hij altijd moeiteloos echt zong. Ze hadden hem zelfs een gitaar gegeven met touwtjes in plaats van snaren. En toen bleek s’avonds dat zijn optreden was gekoppeld aan een diner en dat hij moest zingen terwijl het gerammel van borden en bestek hoorbaar was. Hij zei: “Ik ben geen kroegzanger, dat ben ik al jaren niet meer. ik hoor in een zaal te staan en dan halen ze me hier in de provincie om in zo’n kuttent voor dove en oude taarten op te treden.”

HONORARIUM
En als hij zijn honorarium van 12.000 gulden krijgt, zou hij dat volgens el-Fers op de grond hebben gesmeten met de boodschap dat die ‘Klotenklappers van de VPRO’ het maar in jun reet moesten stoppen of anders maar aan het Rode Kruis moesten schenken. Jojo, zijn boezemvriend en assistent, heeft dat geld opgeraapt en kroop achter het stuur van de auto. Naast hem zat een tierende Brel met een van de VPRO gekregen Noordhollandse kaas. Hij zwijgt pas, zo meldt el-Fers, als Van Altena afscheid neemt en in plaats van het gebruikelijke ‘bon voyage’, ‘Alors Jacques, bon fromage’, zegt.

WOORD
“Hoe hij aan dat ‘klotenklappers’ komt, weet ik niet. Het was een van de weinige Nederlandse woorden die hij kende. Hij heeft dat beslist geleerd van Ernst van Altena. Die zal vast wel eens een door hem gebruikte Franse term hebben vertaald. Want zo was Ernst, die zocht door tot hij het juiste woord had.”
En De Pilaren? Daar hangt ter herinnering aan de avond met Brel, tussen de schilderijen van de tijd passerende kunstenaars, nog steeds een foto van dat optreden. Een hoogtepunt in een geschiedenis van de zaak. “Gasten krijgen wel eens een afdrukje mee”, vertelt Hans Nierop, een van het viertal firmanten dat de zaak twintig jaar geleden overnam en de typische Pilarensfeer behoudt. “En om de herinnering aan Brel levend te houden, hebben we hier al twee keer een avond gegeven waar Robert Valter zijn liedjes zong bij een menu van gerechten waar Brel van hield. Asperges, en een stoofpotje.”

Was u erbij die dag? Laat het Ad Besseling van Het Huis met de Pilaren even weten via: 06-50605602.

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca 23: het economisch belang van de horeca in onze regio

24 mei 2024

Een van de grootste werkgevers...

Dit blijkt uit een analyse van KHN. Het aantal werkenden in de horeca (+30%) en de economische toegevoegde waarde (+61%) stegen sterker dan het gemiddelde van de Nederlandse economie.

Vierde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

24 mei 2024

Vraag twee

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Rondje horeca 22: fijne recensie voor The Bourbon Room

17 mei 2024

Een 9 voor ladychef Ilka Bon in de rubriek 'Over de tong' in het NHD

Dat is natuurlijk fantastisch nieuws voor de altijd gepassioneerde Ilka Bon en haar restaurant aan de Jan Oldenburglaan in Bergen. Ik ken Ilka al vanaf haar twaalfde jaar en heb haar carrière op de voet gevolgd.

In aantocht: Merlet Lazy Sunday Party

17 mei 2024

Deze jubileumeditie zal niemand minder dan Radio DJ Erik de Zwart de perfecte sfeer creëren met dance classics van de jaren tachtig tot en met nu

Ervaar een heerlijke zonnige zomerse zondagmiddag tijdens de Lazy Sunday Party bij Merlet op 7 juli aanstaande. Laat u meevoeren door de loungy beats en muziek van onze DJ en geniet van de gastronomische hoogstandjes van sterrenniveau, vergezeld van zomerse drankjes.

Alle lof voor Het Hof

17 mei 2024

Daar zaten we dan, aan een tafeltje buiten bij Het Hof...

Dit met dank aan de Flessenpost en Het Hof omdat ik de culinaire prijsvraag had gewonnen, hoe leuk!

Vierde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

17 mei 2024

Doen jullie weer mee?

Vraag 1: waar staat de naam pizza quattro stagioni voor?

Rondje horeca 21: genieten van je vrijheid

10 mei 2024

Zon, zee, strand en fijne mensen...

Afgelopen zondag 5 mei was ik op uitnodiging van chef-kok Jeroen Klepper van Soul Beach in Bergen aan Zee aanwezig om deel te nemen aan een bevrijdingslunch.

Eerste Kroeg Triatlon ooit in Bergens café

10 mei 2024

Het maakt niet uit of je kan poolen, darten of tafelvoetballen, het draait bij de Kroeg Triatlon om gezelligheid...

Heb je altijd al eens aan een triatlon mee willen doen, maar nooit de tijd en moeite genomen om je helemaal af te trainen?  Tapperij de Heerlijkheid in Bergen nodigt je dan graag uit voor de eerste Kroeg Triatlon ooit gehouden.

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

10 mei 2024

En... we hebben weer een winnaar!

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Acht goede redenen waarom jij misschien wel in de horeca wil werken…

10 mei 2024

Het is fijn om nieuwe mensen te leren kennen!

Werken in de horeca is verrassend veelzijdig. Geen dag is hetzelfde en er zijn heel veel leuke banen om uit te kiezen. Dit zijn acht van de ontelbare redenen waarom ook jij een baan in de horeca wilt!

Rondje horeca 20: mooi nieuws vanuit Bistro ElVi. Binnenkort… dry aged vlees (filmpje)

3 mei 2024

De Bergense boer Jeroen levert het allermooiste Piemontese vlees

Boer Jeroen Leijen is een bekende persoonlijkheid in ons dorp evenals de chef-kok Victor, die samen met zijn partner Elvira de fijne Bistro ElVi runt aan de Oude Prinsweg in Bergen. Kortgeleden tijdens een gesprek in een lokaal café besloten ze te gaan samenwerken. 

Is fooi geven in de horeca definitief verleden tijd?

3 mei 2024

De meeste gasten betalen anno nu via het pinapparaat. Want: snel, handig en veilig...

Digitaal betalen biedt legio voordelen. Maar het is de doodsteek voor de fooien.

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

3 mei 2024

Vraag vier...

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Martin van Bourgonje en chef Marco Helsloot van *restaurant Merlet te gast bij Business Class (filmpje)

3 mei 2024

Dit jaar viert Merlet zijn 40-jarig bestaan

Merlet heeft een rijke geschiedenis. In 1984 werd het opgericht door Nelleke en Bert van Bourgonje en in 1999 nemen Carla en Martin van Bourgonje het familiebedrijf over en bouwen en vernieuwen verder.

Rondje horeca 18: Koningsdag… misschien wel het leukste feestje van het jaar in Bergen

26 april 2024

Een feest van verbroedering én oranjebitter

In vroegere jaren huurde ik een boot en vierde in de grachten van Amsterdam met een twintig tal vrienden Koninginnedag.

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

26 april 2024

Vraag drie

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Je kunt eindelijk weer aanschuiven aan de langste en gezelligste tafel van Bergen!

26 april 2024

Zie je het al voor je? Een prachtig met linnen gedekte tafel, versierd met de mooiste bloemen uit de tuin, sfeervolle livemuziek en alleen maar gezellige mensen om je heen...

Op tweede pinksterdag, maandag 20 mei, organiseert blooming weer een middag om nooit te vergeten: de Lange Tafel Lunch in de Hoftuin.

Rondje horeca 17: een bezoekje aan het nieuwste restaurant in Bergen, Gini’s

19 april 2024

Een eerste indruk...

Ik kreeg zo links en rechts wat vragen van mensen op het terras. Waarom hebben we nog niks gelezen in de Flessenpost over Gini's?

In een bijzonder decor genieten van een overnachting of etentje…

19 april 2024

blooming gallery zet kunst op de kaart

Met de lancering van de blooming gallery staat kunst nu op de kaart bij blooming hotel!

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

19 april 2024

Vraag twee...

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Vrijheidsmaaltijd in Bergen aan Zee

19 april 2024

Waar en wanneer: Soul Beach Bergen aan Zee op zondag 5 mei vanaf 13.00 uur

Ultiem vrijheidsgevoel op het strand. De wind in je haren en de zon op je gezicht.

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

12 april 2024

Doen jullie weer mee?

Wil jij ook kans maken op een heerljk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Rondje horeca 16: voormalig restaurant Cunst aan de Kleine Dorpsstraat mag niet groter worden dan het was…

12 april 2024

Aanstaande zondag de opening van het nieuwe badseizoen in Bergen aan Zee

Het voormalig restaurant Cunst aan de Kleine Dorpsstraat in Bergen mag voorlopig niet worden uitgebreid.

Uitspraak rechter: De Taverne Bergen moet uiterlijk 1 april 2025 sluiten

11 april 2024

Van Leeuwen laat weten het vonnis nader te bestuderen om te bekijken of hij in hoger beroep gaat...

“Zoals het er nu naar uitziet, moet De Taverne op 1 april 2025 de deuren sluiten, dat is helaas geen grap”, laat eigenaar Steef van Leeuwen van het bekende muziekcafé in hartje centrum weten op Facebook.

Rondje horeca 15: nieuwe uitbaters voor twee strandpaviljoens in Bergen aan Zee

5 april 2024

Noorderlicht en Soul Beach

Florian Labij van der Pol, bekend van de botenverhuur op de Bergerweg en evenementen voor sportieve jongeren"Go With the Flo", gaat Strandpaviljoen Noorderlicht runnen.

Idee voor de Bergense horeca? Daar maak je gasten blij mee!

5 april 2024

Telefoonlaadkluis op terras voorkomt veel gedoe achter de bar...

In een wereld waar smartphones een onmisbaar onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven, heeft restaurant Blink in Zeist een slimme oplossing op het terras voor een veel voorkomend probleem: lege batterijen tijdens een lunch of diner.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

5 april 2024

En... de winnaar van ronde twee is bekend...

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Rondje horeca 14: Restaurant Fabels, RataPlan en Jumbo Monique gaan voor het goede doel (filmpje)

29 maart 2024

Op 18 april gaan we lekker eten en de wereld wat mooier maken!

Een avond vol amusement én heel lekker eten, voor het goede doel. Eten tegen verspilling en meubels van de kringloop. Met een prachtige vintage modeshow en een aankleding die bijblijft.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

29 maart 2024

De vierde vraag... doen jullie weer mee?

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Kunt u een geheim bewaren?

29 maart 2024

Secret restaurant gaat weer van start op unieke locaties

Ontdek het culinaire geheim van Noord-Holland in de tweede editie van secret restaurant op zondag 21 april aanstaande.

Familiebedrijf ’t Hekeltje viert 100-jarig jubileum

22 maart 2024

Ook leverancier van de Bergense horeca, feesten en partijen

Het bedrijf groeide in een eeuw tijd uit van een kleine wijnhandel naar een grote speler op het gebied van party- en tentenverhuur, nationaal maar ook internationaal. Op vrijdag 5 april viert het bedrijf dit bijzondere jubileum samen met personeel, relaties en klanten tijdens een besloten eeuwfeest.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

22 maart 2024

De derde vraag...

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Rondje horeca 12: nieuwe ontwikkelingen in Bergen aan Zee

22 maart 2024

En Golf & Padel bij Sluispolder en lekker eten tijdens de paasdagen

Op het strand in Bergen aan Zee zijn twee strandpaviljoens in andere handen overgegaan. Helaas kan ik er nu nog even niets over vertellen, want eerst moet het college van burgemeester en wethouders (B&W) beslissen over vergunningaanvragen binnen een gemeente. Dit is overigens een gebruikelijke procedure.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

15 maart 2024

De tweede vraag...

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Al tickets besteld voor de Amusetour?

15 maart 2024

Wanneer: op 7 april a.s.

Stap op 7 april in de betoverende wereld van culinaire verrassingen tijdens onze Amusetour in Bergen! Laat je smaakpapillen verwennen door de unieke smaken en creatieve gerechten.

Rondje horeca 10: 40 jaar restaurant Merlet en dát is gevierd… (filmpje)

8 maart 2024

Presentatie nieuwe sterchef Marco Helsloot

Afgelopen maandag was het zover... Een gemêleerd gezelschap was vanaf 12.00 uur welkom bij sterrenrestaurant Merlet in Schoorl om gezamenlijk het 40-jarige bestaan te vieren en kennis te maken met de nieuwe sterchef Marco Helsloot. De gasten werden gaande de middag voorzien van zeer verfijnde gerechten en bijbehorende wijnen. Een middag om niet snel te vergeten.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof

8 maart 2024

Doen jullie weer mee?

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Pasen vieren met levensgenieters en blije eitjes

8 maart 2024

Op zondag 31 maart (eerste paasdag) organiseert blooming weer het culinaire blooming Paaspreuvenement!

Een middag vol smullen en vertier op de blooming manier. Laat je verwennen met live cooking, heerlijke drankjes in de zon, veel gezelligheid en leuke activiteiten voor de kids.

Amusetour in Camperduin, Groet en Schoorl op 20 april a.s.

8 maart 2024

De lentetrek met diverse routes...

De lente komt er aan en daarom organiseren we samen met twaalf restaurants uit Schoorl, Groet en Camperduin de lentetrek op 20 april.

Winnaar Flessenpost prijsvraag bekend…

1 maart 2024

Een heerlijk viergangendiner voor twee personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof

Volgende week starten we de tweede ronde...

Rondje horeca 9: binnenkort opening badseizoen 2024

1 maart 2024

Walking dinner langs de kust. Zeven restaurants en zeven gerechtjes...

Op zondag 14 april is het weer zover. De opening van het nieuwe badseizoen. Zeven restaurants en zeven gerechtjes. Er wordt gestart om 13.00 uur met leuke kinderactiviteiten op het Plein.

Rondje horeca 8: nog 25 nachtjes slapen en dan is het al weer voorjaar…

24 februari 2024

Tijd voor een zonovergoten terras, maar ook droevig nieuws

De afgelopen weken waren nogal aan de natte en stormachtige kant. Ook afgelopen dagen mochten we 'genieten' van de winter, maar gelukkig hoeven we nog maar 25 nachtjes te slapen en dan rollen we zo het voorjaar weer in. De eerste tekenen zijn er al, want sneeuwklokjes, narcissen en lammetjes in de wei.

Flessenpost prijsvraag: maak kans op een viergangen diner voor twee personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof

23 februari 2024

De vierde en laatste culinaire vraag van deze ronde

Het juiste antwoord op vraag 3: in de culinaire wereld betekent de uitdrukking ‘Annonceren’...

Flessenpost prijsvraag: maak kans op een viergangen diner voor twee personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof

16 februari 2024

De derde culinaire vraag...

Het juiste antwoord op vraag 2: deze klassieker is altijd lekker met de juiste ingrediënten!

Volop genieten van agrotoerisme en lokale producten

16 februari 2024

Enkele restaurants in de regio Bergen zijn hierin voorloper, zoals sterrenrestaurant Merlet en blooming Het Hof...

Ontdek de verborgen schatten van Nederland, een land klein in omvang maar groots in diversiteit. Elke regio vertelt zijn eigen verhaal door middel van lokale producten.

Terug