Deel

advertentie

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

Wat betekent het toch allemaal?

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

1. Aards
Aards is de omschrijving van een wijnaroma dat doet denken aan de geur van bos, herfstbladeren of champignons. Meestal is een wijn met een aards aroma een oudere wijn.

2. Afdronk
Een afdronk is de smaak die achterblijft in de mond na een slok. Bij een goede wijn blijft de smaak zeker tien seconden hangen.

3. Alcohol
Door het vergisten van suiker ontstaat alcohol. Hoe meer omzetting, hoe hoger het alcoholpercentage in wijn zal zijn. Dit varieert tussen de 5.5 en 20%.

4. AOC Appellation D’origine Controlée
AOC is een Franse kwaliteitsaanduiding die terug te vinden is op het etiket. De kwaliteit heeft te maken met een aantal standaardeisen over aantallen en productie. Een AOC wijn is niet per definitie ook lekker.

5. Aroma
Het aroma is de geur van de wijn. Er zijn honderden verschillende aroma’s en sommige zijn kenmerkend voor de druivensoort. Zo heeft Sauvignon Blanc volgens wijnkenners de geur van kattenpis naast groene geuren, zoals limoen, appel, gras en buxus.

6. Barrique
Barrique is Frans voor vat, in het geval van wijn een houten vat. Als wijn in een houten vat heeft gelegen (gerijpt), worden extra smaak, aroma en tannine toegevoegd. Het soort houten vat heeft invloed op de wijn. Hoe kleiner het vat hoe meer smaak. Dit geldt ook voor hoe nieuwer. Ook het soort eikenhout is van belang. Is een vat gemaakt van Frans eikenhout dan geeft dat een aroma van donkere chocola, koffiebonen en sigarenkistjes. Amerikaans eikenhout is zoeter en geeft aroma’s als vanille, kokos en zoete specerijen.

7. Blend – assemblage – cépage
Een blend is een combinatie van twee of meer wijnen en wordt ook wel assemblage of cépage genoemd. Het is bedoeld om de aroma’s van de afzonderlijke wijnen samen beter te laten smaken. Veel Bordeauxwijnen zijn blends.

8. Bodega
Bodega is Spaans voor wijnkelder maar het wordt gebruikt om de naam van het Spaanse wijnhuis aan te duiden.

9. Bouquet of boeket
Bouquet is de term die verwijst naar een totaal van aroma’s in een wijn.

10. Bordeaux
Bordeaux – wijnstreek in Frankrijk – wordt gezien als een van de grootste wijn producerende regio’s in de wereld.

11. Chaptaliseren
Bij chaptaliseren wordt suiker aan de wijn toegevoegd om een hoger alcoholpercentage te krijgen. Dit mag in Europa alleen in Duitsland, waar het klimaat wat kouder is. De term is vernoemd naar Comte Chaptal, een minister ten tijde van Napoleon.

12. Crianza– Joven – Reserva – Gran Reserva
Crainza is in Spanje een aanduiding voor wijnen die minimaal zes maanden en maximaal twee jaar op hout gerijpt hebben. Een reserva heeft minimaal drie jaar op hout gerijpt waarvan zeker een jaar op eikenhout. Een Gran Reserva rijpt minimaal vijf jaar op hout, waarvan twee jaar op eikenhout. Staat er Sin Crianza of Joven op het etiket dan heeft er geen houtrijping plaatsgevonden.

13. Cru – Grand Cru – Cru Bourgeois
Een Cru is de benaming voor een Franse topwijn, altijd een Bordeaux. In 1855 is deze classificering toegevoegd aan het toen al bestaande AOC systeem. Er worden vrijwel nooit meer Cru’s toegekend. Grand Cru oftewel geweldige oogst is dezelfde benaming. Cru Bourgeois is een titel die tegenwoordig wordt toegekend aan nieuwe topwijnen en is dus beslist geen titel voor een ‘gewoon’ wijntje, ook al is de letterlijke vertaling van bourgeois burgerlijk.

14. DOC Denominación de Origen Calificada
DOC is de hoogste kwalificatie voor Spaanse wijnen, vergelijkbaar met AOC in Frankrijk.

15. DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita
DOCG is de hoogste kwalificatie voor Italiaanse wijnen. Een bekende wijn met deze DOCG kwalificatie is Barolo.

16. Domaine
Domaine is de Franse benaming voor wijnhuis.

17. Filmend – strak
Met filmend wordt een gevoel in de mond genoemd dat wijn geeft. Een filmend gevoel is vol en romig en voelt als een laagje in je mond. Filmend is het tegenovergestelde van een strak gevoel wat wijnen met veel tannine nogal eens gevel door het samentrekken van het mondslijmvlies.

18. Jerobaum
Een Jerobaum is een grote (mega) fles met een inhoud van drie liter.

19. Kabinett
Kabinett is de Duitse term voor de aanduiding van een kwaliteitswijn. In Duitsland worden de volgende classificaties toegekend, gerekend naar de hoeveelheid restsuiker:

Kabinett = droog
Spätlase = droog maar iets zoet
Auslese = iets zoet
Beerenauslese = zoet/ dessertwijn
Trockenbeerenauslese = geconcentreerde zoete dessertwijn.

20. Kurk
Onder de aanduiding kurk wordt een wijnfout verstaan. De wijn is aangetast door de schimmel Trichloranisole (TCA) die voorkomt in de kurk. De smaak en geur doen denken aan die van natte hond, een dweil en een schimmelige kelder. Ook een wijn met een schroefdop kan kurk hebben. Deze is veroorzaakt door de schimmel in het wijnvat waarin de wijn gerijpt heeft. Wijnvaten worden namelijk ook afgesloten met een kurk.

21 Musselet
Een Musselet is het kapje van ijzerdraad wat op mousserende flessen wordt aangebracht. Dit kapje is uitgevonden in 1844 door Jules Guyot om de kurk niet voortijdig uit de fles te laten schieten door de hoge druk veroorzaakt door koolzuur.

22 Primaire aroma’s
Primaire aroma’s zijn die geuren die in de druif zelf zijn ontstaan. In wijntermen worden hier vaak de benamingen fruitig, floraal, vegetaal en mineraal aan gegeven. Enkele voorbeelden van primaire aroma’s zijn: tijm, cassis, perzik, groene paprika en passievrucht.

23. Secundaire aroma’s
Secundaire aroma’s komen in de wijn tijdens de vergisting en de rijping. Voorbeelden zijn: vanille, boter, ananas, amandel en peper.

24. Tertiaire aroma’s
Tertiaire aroma’s ontstaan bij langdurige veroudering of rijping van wijn. Lang niet alle wijnen worden lekker als ze blijven liggen, ze worden vaak zuur, maar andere wijnen smaken voortreffelijk juist door die extra aroma’s. Voorbeelden zijn petrol, chocola en koffie.

25. Vegetaal
Vegetaal is de aromabenaming die wordt gegeven aan wijn met geuren van groente en planten, zoals groene paprika, asperges en buxus.

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een knisperend lekkere Griekse salade

19 juli 2024

Makkelijk te maken én heerlijk voor bij de BBQ

Griekse salade met kappertjes. Voor deze lekkere Griekse salade sta je maar 20 minuten in de keuken.

Wijn-Spijs Proeverijen in Bergen

19 juli 2024

Voor de lekkerbekjes...

Een van de populairste activiteiten op Domein Bergen zijn de Wijn-Spijs Proeverijen.

Wat voor wijn drink je bij Flammkuchen…

28 juni 2024

Bij deze knapperige Flammkuchen uit de Elzas past een wijn uit dezelfde regio

Denk aan Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat of Riesling, eveneens uit de Elzas. Ook goede begeleiders zijn Duitse witte wijnen als Silvaner of Müller Thurgau.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… misschien wel de allerlekkerste speklapjes van de hele wereld

21 juni 2024

En hoe maak je die dubbel gebakken speklapjes dan? Foto's

Dit superfijne gerecht is makkelijk te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden.

Gebotteld op het Bergense Wijn Domein

21 juni 2024

Door: Sico de Moel

Slangetje in het vat, overhevelen, eerst door een grof filter van 5 micron, dan door een fijn filter van 0,2 micron, via de vacuümpomp in de kleine proefflesjes. Kurk van Domein Bergen erop en de eerste proefflesjes van Domein Bergen zijn gebotteld.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Italiaanse truffel risotto

14 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige textuur heeft. Arborio is de traditionele rijst voor risotto, maar je kunt ook andere varianten gebruiken, zoals Carnaroli of Vialone Nano.

Welke wijn bij risotto al tartufo?

14 juni 2024

Een zuivere rode wijn met aardse smaken, donker en stijlvol...

Als de aarde wat natter is, gaan we op zoek naar de meest dure en gewilde vruchten van de natuur: truffels. Deze zwammen groeien onder de grond en zijn zeldzaam en kostbaar.

Bergense brouwer STOKED! en Brouwerij Egmond creëren samen een ‘collabs’ bier

14 juni 2024

Het bier is vanaf zaterdag 15 juni volop in de regio beschikbaar...

Brouwerij STOKED! uit Bergen en brouwerij Egmond hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk een bier te brouwen.

De belangrijkste maand voor de nog jonge wijngaard

7 juni 2024

Door: Sico de Moel

Komende maand moet het gaan gebeuren. Alles staat klaar. De stammen zijn gepoetst, overtollige scheuten weggebroken, nieuwe ranken aangeplant, concurrerend onkruid op achterstand gezet, de bodem is warm en vochtig… we zijn er helemaal klaar voor.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Italiaanse pasta gnocchi met pancetta en salie

31 mei 2024

Makkelijk te maken én super smaakvol...

Wist je dat deze deegkussentjes officieel gezien geen pasta zijn, omdat ze gemaakt worden van aardappelen? Toch worden deze deegballetjes wel als pasta bereid. Je kan gnocchi zowel bakken als koken. Deze pasta doet het eigenlijk goed bij alle soorten sauzen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Ramen, Japanse noedelsoep (foto’s)

24 mei 2024

Van oorsprong is het gerecht Chinees. Chinese migranten brachten de noedelsoep mee naar Japanse havensteden....

Na de Tweede Wereldoorlog werd Japan overspoeld door de goedkopere tarwe. Zo verdween rijst wat naar de achtergrond en werden noedels pas echt populair. En... geloof mij, het is een delicatesse mits goed bereid.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een zomerse pasta-tonijn salade (foto’s)

17 mei 2024

Heerlijk voor de lunch of bij de BBQ

Ik maak deze salade al sinds jaar en dag en iedereen is er enthousiast over en smult ervan.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een heerlijke ovenschotel voor het hele gezin (foto)

10 mei 2024

Voedzaam, smakelijk én betaalbaar

Een van mijn meest favoriete overschotels is toch wel deze. Simpel om te maken en heerlijk.

Welke wijn drink je bij tom kha kai?

3 mei 2024

Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn

Deze soep bevat tal van smaken: zuur, zout, zoet, pittig en romig. Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn. Wat er lekker bij is, is een viognier. Deze wijnen zijn niet zoet, bevatten veel fruit en bevatten vaak kruidige en romige tonen. Dit sluit mooi aan bij het gerecht. Onze tip: Excelsior Viognier!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Thaise tom kha kai (filmpje)

3 mei 2024

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië

Tom kha kai is een van de meest populaire Thaise soepen en ik begrijp waarom. Deze romige, licht pittige aromatische kippensoep met kokos, groenten en verse kruiden is een echte smaaksensatie!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Salade caprese

26 april 2024

Een eenvoudige Italiaanse delicatesse met Buffalo Mozzarella, vleestomaat en pesto

Ik kan dit heerlijke eenvoudige Italiaanse gerecht de hele zomer door eten. de Buffalo Mozzarella en pesto haal ik het liefst bij de kaasboer bij het Drieluik en de vleestomaat bij Wokke. Leg de tomaat bij thuiskomst eerst even in de vensterbank in de zon, zodat hij nog even verder kan rijpen.

Wijn bij een gehaktbal? Zeker wel…

19 april 2024

Maar welke dan?

Dat wijn er in veel verschillende varianten is, weten we. Ook gehakt is erg veelzijdig en op verschillende manieren te bereiden. Wij geven je een aantal tips voor de perfecte wijn bij gehakt!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… dit weer vraagt om een lekkere Hollandse gehaktbal

19 april 2024

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het ultieme voorjaarsgerecht

12 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

5 april 2024

Coq au Vin

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… nu de lente nog even op zich laat wachten

29 maart 2024

Tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… misschien wel de allerlekkerste salade van de hele wereld (foto’s)

15 maart 2024

De oorsprong: van Caesar salade

Deze overheerlijk salade is niet vernoemd naar Julius Caesar. De salade vindt zijn oorsprong in een restaurant net over de grens van de VS naar Mexico, in Tijuana.

Aanzoek op de wijngaard

15 maart 2024

Door: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos, zijn vriendin.

Alcoholvrije wijnen in opmars

15 maart 2024

De productie van alcoholvrije wijn is een snel ontwikkelende technologie...

In 2024 belooft de trend van alcoholvrije wijnen definitief door te breken, niet alleen onder millennials. Als wijnproducent ontkom je er tegenwoordig niet meer aan om enkele alcoholvrije wijnen aan je assortiment toe te voegen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het lekkerste rundvleesgerecht van de hele wereld (foto’s)

8 maart 2024

Sumatraanse Rendang

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Mysterybox

8 maart 2024

Door: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een goede vriend van ons, geen idee wat het allemaal is. Kan ik het komen langsbrengen?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… zo maak je de lekkerste klassieke groentesoep (foto’s)

1 maart 2024

Gezond... én heel erg lekker

Een stukje nostalgie met deze heerlijke groentesoep, precies zoals mijn moeder hem vroeger maakte! Boordevol lekkere groenten en niet te vergeten, zelfgemaakte soepballetjes. Deze klassieke groentesoep is ideaal als voor- en tussengerecht.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Terug