12,9% van de jongeren in Bergen rookt regelmatig

Vooral meisjes grijpen vaker naar een sigaret...

Nergens in Noord-Holland roken zo veel jongeren als in Gooise Meren: bijna 1 op de 6 jonge inwoners steekt hier minstens wekelijks een sigaret op. Ook in Laren en op Texel kampen veel 12- tot en met 16-jarigen met een nicotineverslaving, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek van Independer.nl op basis van data van GGD’en en RIVM. Deze maand is het Stoptober, de maand die juist in het teken staat van het stoppen met roken.

Meeste jonge rokers in deze gemeenten
In Gooise Meren rookt 16% van de jongeren, wat neerkomt op zo’n 1 op de 6 jonge inwoners. Deze 12- tot en met 16-jarigen steken wekelijks of zelfs dagelijks een sigaret op. Nergens in Noord-Holland is dit percentage zo hoog.
De top 5 gemeenten binnen de provincie met het hoogste aandeel jonge rokers is:
Gooise Meren: 16% van de jongeren rookt regelmatig
Laren: 15,5% van de jongeren rookt regelmatig
Texel: 13,4% van de jongeren rookt regelmatig
Heemstede: 13,3% van de jongeren rookt regelmatig
Bergen: 12,9% van de jongeren rookt regelmatig
In grotere gemeenten als Hilversum (9,8%), Haarlem (8,4%) en ook Amsterdam (6,9%) is dit percentage veel lager. Benieuwd hoe het zit in de rest van Noord-Holland? Bekijk dan de onderzoekspagina.

Vooral meisjes grijpen vaker naar een sigaret
Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende 12- tot en met 16-jarigen met bijna 40% toegenomen in Nederland. Dit is opvallend, want in de voorgaande jaren was juist een daling te zien. Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes is tijdens de coronacrisis toegenomen met 56,3%, onder de jongens gaat het om een stijging van 25%.

Deze analyse is gemaakt op basis van cijfers van het RIVM en de GGD. Het GGD-onderzoek was niet in alle regio’s op gemeenteniveau, omdat er voldoende deelnemers moeten zijn geweest voor een representatieve steekproef. In 31 Noord-Hollandse gemeenten was dit wel het geval. Zestien gemeenten zijn hierdoor niet meegenomen in de vergelijking.