Honderdste geboortedag van de Bergense componist Simeon ten Holt herdacht in museum Kranenburgh (filmpje)
Zijn portret is vanaf vandaag te bewonderen...
Gepubliceerd: 24 januari 2023
De ‘Canto ostinato’ groeide zonder dat hij het wilde uit tot de ‘Bolero’ van Simeon ten Holt.
Componist Simeon ten Holt zou dinsdag honderd jaar oud zijn geworden. Wat maakt zijn ‘Canto ostinato’ nog altijd zo geliefd? Een violist, een pianist, een componist en een koordirigent vertellen.
Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Simeon ten Holt (1923-2012) zijn er door het hele land dit jaar concerten met zijn muziek. En vooral van zijn Canto ostinato, een compositie uit 1976 waarvoor hordes mensen als een blok vallen, ook als ze nog nooit naar een klassiek concert zijn geweest. Ten Holt was zelf helemaal niet zo blij met de populariteit ervan, hij vond dat hij veel betere composities had gemaakt. Desondanks werd de Canto voor Ten Holt wat de Bolero werd voor Ravel.
Wat is toch die aantrekkingskracht van die bezwerende muziek, die mensen graag liggend beluisteren? Brengt het repeterende ritme van de vijfdelige maat mensen in een trance, of is het die bijzondere melodie die zich na lang wachten plots aandient? De een vindt die melodie maar kitscherig, maar voor de meesten is die haast levensveranderend. Vier professionals uit de muziekwereld – een violist, een pianist, een componist en een koordirigent – vertellen op deze Simeon ten Holt-dag hoe zij zich tot deze bijzondere muziek verhouden.
Lees hier verder, vandaag in dagblad Trouw.