Deel

advertentie

10 wetenschappelijke weetjes over de liefde…

Helpt liefde tegen pijn? Bestaat de perfecte partner?

10 wetenschappelijke weetjes over de liefde…

1. Liefde als pijnstiller
Liefde kan pijn stillen. Hoe? Als iemand pijn ervaart en hij of zij kijkt naar zijn partner, dan worden de beloningsgebieden in de hersenen geactiveerd. Dit werd ontdekt tijdens een onderzoek naar pijnbeleving. Tijdens dit onderzoek werden proefpersonen in een hersenscanner gelegd terwijl zij een elektrode aan hun linkerhand bevestigd kregen. De elektrode veranderde constant van temperatuur: van aangenaam warm tot pijnlijk heet. Ondertussen moesten de proefpersonen verschillende taken verrichten. Bij de eerste taak moesten woorden met elkaar worden verbonden, bij de tweede werd er gekeken naar foto’s van aantrekkelijke mensen en als laatste werden er foto’s bekeken van de partner. De proefpersonen ervoeren de minste pijn tijdens het kijken naar foto’s van hun partner. Ook was dit terug te zien in de hersenactiviteit: namelijk de beloningsgebieden. Dus heeft u wel eens pijn, bekijk dan een foto van uw partner en mogelijk helpt het!

2. Symmetrie zit opgeslagen in de lichaamsgeur
Symmetrie is aantrekkelijk. Mensen die een symmetrisch gezicht (ogen, oren, mond, neus en wangen zijn in perfecte verhouding) hebben, worden aantrekkelijker gevonden. Maar symmetrie is moeilijk waar te nemen met het blote oog. Misschien is dat de reden dat informatie over de symmetrie van iemands gezicht in de lichaamsgeur zit opgeslagen. Dit blijkt uit een onderzoek van een Amerikaanse antropoloog. De vrouwen werd gevraagd om aan t-shirts van verschillende mannen te ruiken en wat bleek? Vruchtbare vrouwen vonden de t-shirts van mannen met veel symmetrie in het gezicht het meest prettig en sexy ruiken. Voor de niet-ovulerende vrouwen was de prettige geur niet gerelateerd aan symmetrie.

3. Openingszinnen werken niet
Mannen denken nog altijd dat een openingszin werkt. “Heb je een plattegrond voor mij? Want ik verdwaal steeds in jouw ogen.” of “Hoe voelt het nou om de mooiste vrouw in deze ruimte te zijn?” Op talloze websites zoals deze worden mannen van advies voorzien in het versieren van een vrouw. De waarheid is dat openingszinnen niet werken, zo blijkt uit onderzoek. Twintig procent van de nietsvermoedende vrouwen in het onderzoek reageerde negatief als een man ze benaderde met een openingszin. In tegenstelling tot de zeventig procent die positief reageerde als een man ze neutraal benaderde.

4. De perfecte partner bestaat niet
De perfecte partner bestaat niet. Sommigen gaan van de ene relatie naar de andere, op zoek naar die ene perfecte persoon. Maar aan het einde van de rit blijven zij alleen achter: hun partners konden niet voldoen aan hun lijstjes vol eisen. U creëert de perfecte partner als u verliefd bent. “Alle negatieve eigenschappen van een persoon ziet u als positief. Uw partner kan niets fout doen en lijkt in uw verliefde ogen perfect, ook al is de werkelijkheid anders”, aldus Scientias.nl. Dus vrijgezellen kunnen niet verliefd worden? “Verliefdheid moet je inderdaad kunnen toelaten.”

5. Homo’s gaan vaker vreemd
Mannen gaan vaker vreemd: zij hebben immers een hogere seksdrive door evolutie. Je zou kunnen denken dat homoseksuele mannen minder vreemdgaan binnen een relatie, aangezien zij ‘matchen’ in hun seksdrive. Maar niets is minder waar want uit onderzoek blijkt dat homoseksuelen juist veel vaker dan hetero’s vreemdgaan. Naast een hogere seksdrive bij mannen heeft dit ook te maken met een ander evolutionair feit: seksuele diversiteit. Oftewel: mannen willen seks met veel verschillende partners. Wel wordt vreemdgaan beter geaccepteerd binnen homoseksuele relaties dan bij hetero’s. “Mannen begrijpen elkaar veel beter op dat gebied, want ze voelen allebei hetzelfde. Zij zijn eerder geneigd om te zeggen: we houden nog van elkaar, maar we willen af en toe seks met anderen.”

6. Iedereen liegt in de liefde
Iemand die zegt nooit te liegen, liegt. Mensen liegen namelijk iedere dag, dat blijkt uit onderzoek. Bella dePaulo vroeg proefpersonen om een dagboek met leugens bij te houden. Uit de resultaten bleek dat iedere persoon één à twee leugens per dag vertelde. Ook schenen de proefpersonen zich niet te schamen voor hun leugens: zeventig procent zou zijn of haar leugen opnieuw vertellen.

7. Geen liefde is schadelijker dan roken
U denkt dat roken schadelijk is voor de gezondheid? Geen liefde ontvangen, kan nog veel schadelijker zijn. Uit het boek ‘Advances in personal relationships‘ van Warren H. Jones en Daniel Perlman blijkt dat het leven in een sociaal isolement voor hartklachten zorgt. Een eenzaam leven zou dan ook een groter risico vormen voor de gezondheid dan roken. Daarnaast bleek ook nog eens dat geïsoleerde mensen met een hartaandoening twee keer zoveel kans hadden om te overlijden aan hun ziekte dan mensen met veel steun uit hun omgeving.

8. Baby’s hebben ook een eerste indruk
Pasgeboren baby’s zien liever een aantrekkelijk dan een onaantrekkelijk gezicht. In een onderzoek moesten baby’s naar een computerscherm kijken. Zij kregen foto’s te zien van aantrekkelijke en onaantrekkelijke gezichten. En wat bleek? De kleintjes keken vaker en langer naar de foto’s van aantrekkelijke mensen. Dus zelfs baby’s van veertien uur oud hebben een eerste indruk van de aantrekkelijkheid van iemand.

9. Spannende situaties leiden tot ‘verliefdheid’
Een gezamenlijke parachutesprong kan één van de manieren zijn om uw relatie nieuw leven in te blazen, want het gevoel van verliefdheid ontstaat voornamelijk tijdens ‘spannende’ situaties. Dat blijkt uit een onderzoek waarin een vrouw op pad wordt gestuurd naar een nationaal park in Canada. Haar doel: mannen werven voor het onderzoek. Na het aanspreken van de mannen gaf zij hen haar telefoonnummer. Dit ‘werven’ deed zij op twee verschillende plekken in het park. De eerste plek was een stabiele, brede brug die drie meter boven een rivier hing en de tweede plek was een brug die zich 150 meter boven dezelfde rivier begaf met een lage reling. Daarnaast zwiepte de brug heen en weer door de wind. Uit de resultaten bleek dat de mannen op de ‘gevaarlijke’ brug heel anders reageerden op de vrouw dan de mannen op de stabiele brug. Zij verzonnen namelijk verhalen met een sterke seksuele lading en toonden veel interesse in haar. Ook belden negen van deze achttien mannen haar op in tegenstelling tot de twee van de zestien mannen op de andere brug. Dit komt doordat de mannen op de spannende brug hun nervositeit toeschreven aan de mooie vrouw, en niet aan de wankele brug. “Zij denken dan verliefd te zijn, maar eigenlijk zijn zij gewoon nerveus.” Een spannende ervaring kan dus leiden tot verliefdheid, een reden om binnenkort iets spannend te ondernemen met uw partner?

10. Eén op de vijftig kinderen is van een ander
Eén op de vijftig kinderen in de wereld wordt opgevoed door een man die, zonder het te weten, niet de biologische vader van het kind is. Dit zou alles te maken hebben met de seksuele strategieën van de vrouw. Volgens de goede-genentheorie hebben vrouwen evolutionair gezien twee doelen voor ogen: het aan de haak slaan van een man die voor haar en haar kinderen kan zorgen en zichzelf stiekem laten bevruchten door een man die haar sterke en aantrekkelijke kinderen kan geven, iets waar haar eigen man niet de juiste genen voor bezit. Dus weet u wel zeker dat uw kind van uzelf is?

BRON: www.scientias.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Vanwege de stijging van de besmettingscijfers is het advies weer thuiswerken

30 juli 2021

Dat thuiswerken heeft bedrijven en ondernemers nieuwe inzichten opgeleverd

“Thuiswerken gaat niet meer terug naar het niveau van voor de crisis”, zegt Jannes van der Velde, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. “Er zal ook na de crisis structureel meer thuisgewerkt worden.”

Hebben die pilletjes nu wel of geen zin…

30 juli 2021

Zijn multivitamines echt van belang?

Een kwart van de Nederlanders slikt dagelijks een multivitamine. De belangrijkste reden: ter aanvulling op de dagelijkse voeding en voor een goede weerstand. Maar wat is er nu eigenlijk waar en onwaar over multivitamines? Het Vitamine Informatie Bureau zette de meest opvallende fabels en feiten op een rij, hier een overzicht:

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor (stief)ouders is vakantie een stressvolle periode

23 juli 2021

Het levert vaak stress op

De zomervakantie breekt aan: veel kinderen en ouders kunnen niet wachten om naar een vakantieadres te vertrekken. Maar voor (samengestelde) gezinnen met gescheiden ouders is zo'n vakantie best ingewikkeld. De hele dag op elkaars lip, kinderen missen hun thuisgebleven ouder en de invulling van een vakantie verschilt.

Zet op zonnige dagen vooral je zonnebril op

23 juli 2021

Beschermt een dure zonnebril beter dan een goedkope?

Uv-straling in zonlicht beschadigt niet alleen de huid, maar ook de ogen. "Uit een onderzoek dat we een paar jaar geleden hebben gedaan, bleek dat slechts zeven procent van de Nederlanders dit weet", zegt Elianne Wiersma van het Oogfonds. Zonlicht kan leiden tot uiteenlopende klachten en ziektes. "En zelfs blindheid."

Velen verlangen naar warmte én die komt er aan

16 juli 2021

Maar wat doet dat met ons lijf...

Niemand kan er omheen: het is zomer en het wordt warm. De een zal het verrukkelijk vinden, de ander verlangt stiekem naar sneeuw, maar iedereen moet er even doorheen. En dat gaat net even wat beter als je weet wat warmte met je lichaam doet.

Fietsen doen we graag, maar e-bikes zorgen voor veel ongelukken

16 juli 2021

Aantal dodelijke ongelukken neemt toe

Steeds meer mensen kopen een e-bike in plaats van een gewone fiets. Tegelijkertijd neemt onder ouderen het aantal dodelijke fietsongelukken toe.

Reizen en corona: is mijn vakantieland toegankelijk?

25 juni 2021

Op deze pagina vind je in één oogopslag voor 24 vakantielanden of deze reizigers toestaat

Per land kun je doorklikken naar een gedetailleerd overzicht met de maatregelen die specifiek in dat land gelden op het gebied van vakantie. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan afwijken van de bepalingen van het desbetreffende vakantieland.

Wat is er aan de hand als je je niet lekker voelt na een coronavaccinatie?

25 juni 2021

Soms krijg je last van bijwerkingen

Dat is een teken dat je lichaam leert om zich te verdedigen tegen het coronavirus. Na de prik kun je je even niet lekker voelen. Dit kun je verwachten.

Wat kun je het beste doen tegen hooikoorts…

25 juni 2021

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is een overgevoeligheid voor stuifmeel of pollen van planten, grassen of bomen. Vooral tijdens de bloeiperiode geven ze klachten.

Genieten van de zon… heeft smeren nog wel zin?

18 juni 2021

Met een zonnebrandmiddel word je óók bruin

In zonnebrandcrème zitten minuscule nanodeeltjes die een groot deel van de zonnestraling weerkaatsen of chemische filters die de straling absorberen.

Tropische temperaturen, dus hoogste tijd voor een verkoelende Mojito

18 juni 2021

En die maak je zo...

Mojito, de perfecte cocktail voor tropische temperaturen en zwoele zomeravonden. Wil jij deze wereldberoemde rumcocktail zelf maken? Zoals het écht hoort? En dus volgens de Cubaanse traditie? Dan zit je hier goed, want in dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je de perfecte originele Mojito thuis maakt.

De zomer in het vooruitzicht…

11 juni 2021

badmode 2021

Voor deze zomer zijn er weer ontzettend veel mooie nieuwe badmodecollecties met de allernieuwste trends en musthaves wat betreft zwemkleding en strandoutfits in de webshops.

Als ouder heb je er weleens slechte dagen bij zitten…

11 juni 2021

Een flinke dip, of misschien is er zelfs sprake van een serieuze depressie

Dat kan consequenties hebben voor het gezinsleven. Hoe voorkom je dat je kinderen te lijden hebben onder jouw psychische gesteldheid?

De zomer maakt ons gezonder…

4 juni 2021

In de zomer kun je lekker het zwembad of de zee in duiken

In de zomer lijkt alles beter. De vogels fluiten, het is al lekker vroeg licht, de zon zorgt voor een beetje extra vitamine D en een fijne gloed op je gezicht. Maar… de zomer brengt nog een aantal voordelen met zich mee die goed zijn voor je gezondheid.

Bergense Studio Bodyvit gaat weer van start

4 juni 2021

Personal training al vanaf € 17,95 per training

Al jaren bewegen veel Nederlanders minder dan wenselijk is voor een gezond en fit lichaam, maar door de maatregelen die in de strijd tegen het COVID-19 virus zijn genomen, is dat nog minder geworden. Ruim 4,5 miljoen Nederlanders zijn sinds het begin van de pandemie minder gaan bewegen/sporten of zijn zelfs helemaal gestopt.

Dit zijn de landen waar je nu je vakantie al kunt reserveren

28 mei 2021

Bekijk welke landen kleurcode groen, geel, oranje en rood hebben in het reisadvies

Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerk

Dit worden waarschijnlijk de voorwaarden om straks op reis te kunnen

28 mei 2021

Waarom komt er een Europees vaccinatiepaspoort?

Deze zomer kunnen we op vakantie met een vaccinatiepaspoort, als het aan het kabinet ligt. Het bewijs gaat waarschijnlijk ook binnen Nederland gelden om toegang te krijgen tot theaters en sportwedstrijden. Hoe werkt het?

Bergenaren zijn dol op exclusieve auto’s

21 mei 2021

Na Ferrari bevestigt ook Lamborghini komst van een elektrisch model

Lamborghini komt in de tweede helft van dit decennium met een volledig elektrische sportwagen. Dat heeft CEO Stephan Winkelmann dinsdag bekendgemaakt. De Italiaanse sportwagenfabrikant volgt hiermee het voorbeeld van concurrent Ferrari, dat in 2025 met een elektrische auto komt.

Hoe jonger je bent als je stopt met roken, hoe groter de kans dat je lichaam goed herstelt

21 mei 2021

Gemiddeld mislukt het stoppen met roken zeven tot acht keer

Ongeveer 80% van de rokers wil stoppen. Maar wat gebeurt er in je lichaam als je stopt, en wat zijn goede methoden om het vol te houden?

Is gelukkig leven een keuze?

14 mei 2021

Alles over mindful lifestyle

Hoe zou je leven er uitzien als je het in dienst van geluk, vrijheid, liefde en voldoening zou zetten? Hieronder vind je 12 stappen naar wat ik de 'mindful lifestyle' noem. Een simpele manier van leven die je helpt lichter en leuker te leven.

Ben je verslaafd aan multivitamines… Hebben die pilletjes nu wel of geen zin?

14 mei 2021

Hier lees je de fabels en feiten

Een kwart van de Nederlanders slikt dagelijks een multivitamine. De belangrijkste reden: ter aanvulling op de dagelijkse voeding en voor een goede weerstand. Maar wat is er nu eigenlijk waar en onwaar over multivitamines? Het Vitamine Informatie Bureau zette de meest opvallende fabels en feiten op een rij, hier een overzicht:

Het warme weer is in aantocht…

7 mei 2021

Dit zijn ze: dé bikinitrends voor 2021

Beter goed voorbereid dan dat je de boot mist - niet waar? De bikinitrends zijn dit jaar weer om hebberig van te worden. En nee: je hoeft er geen maatje 36 voor te hebben, deze swimweartrends zijn namelijk voor iédereen.

Hoe lui tuinieren de wereld een beetje beter kan maken

7 mei 2021

Onze zuiderburen geven inmiddels het goede voorbeeld

De tuin van morgen is meer dan gras alleen, maar dat hoeft volgens groendesigner Ellen Fiers niet noodzakelijk veel moeite te kosten mits een passend ecologisch ontwerp.

‘World Naked Gardening Day’ is op 5 mei

30 april 2021

Kleren uit... en hopen op warm weer

Mensen met groene vingers en behoefte aan naaktlopen, kunnen op deze dag hun lol op. Het is Internationale dag van het Naakt Tuinieren. Maar let op, als iemand aanstoot neemt aan je blote verschijning kan je worden aangehouden.

Op 4 en 5 mei hangen we de vlag weer uit, maar hoe is dat zo gekomen?

30 april 2021

Geschiedenis van de vlag én de regels (longread)

Op maandag 4 mei mag de vlag normaal gesproken pas om 18.00 uur halfstok gehesen worden. Maar vanwege de coronasituatie vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei om dit jaar op 4 mei de vlag thuis de gehele dag halfstok te hangen. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij de Dodenherdenking.

Funshoppen is ver weg, maar winkels zijn blij met winkelen zonder afspraak

23 april 2021

Dat is een belangrijke stap voorwaarts", zegt de woordvoerder van de belangenorganisatie voor winkels

Winkeliers zijn blij dat winkelen op afspraak over ruim een week tot het verleden behoort. Brancheorganisatie INretail wil het demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond nog horen zeggen, maar gaat ervan uit dat de winkels vanaf 28 april onder voorwaarden weer opengaan voor klanten zonder afspraak.

Jongeren kunnen lockdown niet meer aan, de rek is eruit…

16 april 2021

Meer dan de helft van de jongeren rapporteert mentale klachten

Gooi de samenleving weer open. Dat is de wens van steeds meer mensen. We zijn moe, moedeloos, de rek is eruit. "De lockdown lijkt z’n proportionaliteit te verliezen", zegt GZ-psycholoog Gijs Coppens bezorgd. Het is tijd dat het kabinet de impact van de maatregelen meer laat meewegen, meent gedragsdeskundige Andrea Evers.

Alle modetrends voor lente/zomer 2021

16 april 2021

De zomer lijkt momenteel ver weg, máár...

Goed nieuws: er lijkt een summer of hope op ons te wachten, met giga wijde powertrousers tot volwassen croptops en pastelkleuren. Dit zijn álle trends voor de komende zomer – weet jij vast wat we gaan dragen.

Hoe zit het nu echt met dat coronagedoe… Is het allemaal wel waar?

9 april 2021

Hoe complottheorieën zichtbaarder worden in Nederland

Agenten merkten het tijdens de avondklokrellen: hooligans komen normaal alleen om te knokken, maar nu voelden demonstranten zich als "de ridders op het witte paard", de laatste verdedigers van de waarheid.

Wat cafeïne en alcohol écht doen met je slaap…

9 april 2021

Gebroken nachten

We maken ons er (bijna) allemaal weleens schuldig aan: een glaasje rode wijn om lekker weg te kunnen dromen en een kop koffie om de ochtend fris te beginnen. Alcohol en cafeïne zijn nogal een geliefde consumptie, ook om ons te helpen bij het opstaan of juist om in slaap te kunnen vallen. Maar wat doen die middelen nu eigenlijk echt met ons? De impact van cafeïne en alcohol op onze slaap kan verrassend groot zijn, legt neurowetenschapper en schrijver van het boek 'Why we sleep' Matt Walker uit in deze TEDtalk. Om te beginnen met cafeïne. De stof die volop aanwezig is in je kop koffie, hoort bij de groep substanties die 'psychostimulantia' wordt genoemd. Dat stofje kan ons alerter maken, het geeft je een wakker gevoel. Maar naast dit positieve effect zijn er twee verborgen effecten gekoppeld aan cafeïne die je waarschijnlijk minder vrolijk maken.

Advertorial: Badmode en bikinitrends 2021

2 april 2021

De nieuwste bikini’s van 2021, elke dag opnieuw

Voor 2021 zijn er weer ontzettend veel mooie nieuwe badmode collecties met de allernieuwste trends en musthaves wat betreft zwemkleding en strandoutfits in de webshops.

Als je al maanden op elkaars lip zit door corona… kun je dan nog lief zijn voor elkaar?

2 april 2021

Zeker! En wij hebben wat aangename tips om het weer een beetje leuker te maken thuis

Het zijn juist de kleine dingen die je relatie helemaal perfect maken.

Omgaan met tegenslagen: zeven strategieën

26 maart 2021

Het leven zit niet altijd mee. Juist wanneer het even tegenzit, leer je jezelf kennen

Leer beter om te gaan met tegenslagen, zodat je stabieler en rustiger in het leven staat.

Pasen in coronatijd, wat kan nog wel en wat niet…

26 maart 2021

Iedereen weet: met Pasen zijn woonboulevards en tuincentra trekpleisters, maar...

"Het adagium blijft: geen onnodige reizen, ook geen onnodig grensverkeer. Doe het niet. Blijf thuis, bleib zu Hause, restez à la maison", aldus de premier.

Terug