Deel

advertentie


Mestmoeders: boerentheater over vrouwen aan het roer van een boerenbedrijf


De verschillende voorstellingen en programma's in Boerenpeil lopen van 6 t/m 15 augustus


Mestmoeders: boerentheater over vrouwen aan het roer van een boerenbedrijf


Karavaan Festival presenteert t/m 15 augustus Boerenpeil: voorstellingen over het boerenleven, de Noord-Hollandse landbouw en de dilemma’s van de boer anno nu. Met Mestmoeders op boerderij Zeilzicht in Zuidschermer, Kiem op boerderij Ursem-Zuurbier in Heerhugowaard en het culinaire muziektheater Grondproeven op boerderij Vaalburg in Zuidschermer.

We leven in Noord-Holland met heel veel boerenland en veel boeren om ons heen; hoe het gaat in de landbouw gaat ons allemaal aan. Karavaan maakt daarom al flink wat jaren programma’s in het agrarische domein onder de noemer #boerenpeil, elk jaar vanuit een ander perspectief. Deze editie is dat het Karavaanthema van dit jaar: Eigen Verantwoordelijkheid.

Eigen Verantwoordelijkheid
De landbouwsector staat op een kantelpunt. Onze Nederlandse landbouw is wereldwijd vooraanstaand, maar komt vanuit steeds meer kanten onder druk te staan. Woningnood en landbouw zijn plots nauw met elkaar verbonden. Ook boeren denken na over het toekomstbestendig maken van hun bedrijf, maar hoe ver reikt hun verantwoordelijkheid? Waar begint een collectieve verantwoordelijkheid en hoe willen we de grond doorgeven aan de volgende generatie?

De voorstellingen spelen op de plekken waar het om gaat: goed functionerende boerenbedrijven waar hard gewerkt, maar ook geworsteld wordt. Waar geïnnoveerd, verduurzaamd en bewust nagedacht wordt over de toekomst.

Mestmoeders: boerentheater over vrouwen aan het roer van een boerenbedrijf
Bij kaasboerderij Zeilzicht in Zuidschermer beleef je 8 t/m 10 augustus Mestmoeders van PeergrouP. Een muzikale theatervoorstelling over vrouwen aan het roer van een boerenbedrijf. Over hoe een jonge boerin zich moet verhouden tot de toekomst: doorgaan op de bekende weg of kiezen voor duurzamere landbouw? Je niet storen aan klimaatverandering en stikstofdebatten of ‘afbreken’ wat je ouders hebben opgebouwd? De voorstelling is te combineren met soep & brood op het boerenerf.

Bij de voorstelling van 9 augustus wordt in samenwerking met LTO Vrouw & Bedrijf een meet-up georganiseerd over de uitdagingen en kansen voor de vrouw binnen het boerenbedrijf anno 2021. Een bijzonder gesprek met boerinnen, vooraanstaande vrouwen uit de landbouwsector en publiek. Hiervan wordt een podcast gemaakt.

Grondproeven: culinair muziektheater over boeren in transitie
Op knolselderijboerderij Vaalburg in Zuidschermer schuif je 6 t/m 15 augustus aan in het pop-uprestaurant voor Grondproeven van Titia Bouwmeester: culinair muziektheater over boeren in transitie. Met uitzicht over de akkers en tussen gestapelde kuubkisten vol knolselderij serveren zingende obers een verrassend drie-gangen-groente-diner. Op speelse en muzikale wijze belicht de voorstelling de consequenties van de Europese Green Deal. Om de klimaatdoelstellingen te halen moet binnen negen jaar een kwart van de landbouwgrond biologisch zijn. Dat betekent dat veel akkerbouwers voor grote keuzes staan. Stoppen, doorgaan of omschakelen van gangbaar naar biologisch. Maar wanneer schakel je om?

Kiem: boerendrama over de maakbaarheid van het leven
Op Boerderij Ursem-Zuurbier In Heerhugowaard kom je 11 t/m 15 aug voor Kiem. In deze theatervoorstelling van Karavaan wordt de actuele boerenproblematiek verbeeld. Kiem speelt op de plek waar het om gaat: op de akkers van een goed functionerend landbouwbedrijf. Een plek waar hard wordt gewerkt, zoals overal elders, en ook geworsteld. In het weidse vlakke land kijk je naar een intiem en persoonlijk verhaal. Een verhaal over een situatie in de toekomst, die het uiterste gevolg zou kunnen zijn van het huidige systeem dat dreigt vast te lopen. Tenzij we andere richtingen in durven te slaan…

Bij de voorstelling van 13 augustus wordt de PUBQUIZ ‘Etenstijd = gewetenstijd’ georganiseerd, Een interactieve, toffe quiz over boer, burger en voedsel. Speel mee, direct na de voorstelling!

De verschillende voorstellingen en programma’s in Boerenpeil lopen van 6 t/m 15 augustus. Meer informatie en tickets op karavaan.nl

advertentie

Meer 'Evenementen':

Start inschrijven ‘Vrijwilligers bedankt’ 2021

24 september 2021

Inschrijfperiode: 4 oktober 10.00 uur t/m uiterlijk 21 oktober

In de week van 6 t/m 14 november organiseert Stichting Welzijn Bergen in samenwerking met Team Vrijwillig namens de gemeente Bergen het jaarlijkse waarderingsevenement Vrijwilligers Bedankt.

Open dag Manege Poelenburgh

24 september 2021

Er zijn gratis proeflessen, spelletjes, shows & clinics

Op zondag 26 september organiseert Duinmanege van Poelenburgh een open dag. Er zijn gratis proeflessen, spelletjes, shows & clinics. Ook is er een stro-dorp en een loterij met mooie prijzen waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat.

Kinderboekenweek 2021

24 september 2021

Ontdek wat jij worden wilt met VideoLab...

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hij van droomt.

Pianist Feico Deutekom speelt muziek van de wereldberoemde Amerikaanse componist Philip Glass, afkomstig van zijn nieuwste cd Musical Offering

24 september 2021

Waar en wanneer: Ruïnekerk op 24 oktober a.s.

De muziek van Philip Glass, grondlegger van de minimal music, is enorm populair en onder meer bekend van zijn soundtracks van films als The Hours en baanbrekend muziektheater als Einstein on the Beach. Ritmes en klanken om bij weg te dromen of die je juist in een hogere staat van bewustzijn brengen: daarom staat deze muziek hoog op de lijst bij liefhebbers van zowel populaire als klassieke muziek.

Zingen bij de harp in het Vredeskerkje

24 september 2021

Wanneer: zondagmiddag 26 september om 15.00 uur

Deze zondag komt een nieuw duo muziek laten klinken die goed past bij het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. De tocht over de Zeeweg naar het kustdorp is op zich al een bijzondere ervaring van het donker naar het licht.

Speciale viering in de Petrus en Pauluskerk

24 september 2021

Wanneer: zondag 26 september

Op deze zondag om 9.30 uur is er een bijzondere Eucharistieviering in de Petrus en Pauluskerk, Dorpsstraat 20 in Bergen. De viering heeft als thema ‘Goed u te zien’.

Bouw je eigen egelhuisje…

24 september 2021

In 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen

Het gaat erg slecht met de egel in Nederland. Het aantal egels gaat genadeloos achteruit en is in 10 jaar tijd gehalveerd. Ze raken uitgehongerd, vergiftigd of worden overreden. Maak van je tuin een veilige plek voor egels met het gratis egelhuispakket. Bouw je eigen egelhuisje en krijg praktische tips om de egels in jouw tuin te helpen!

Maand van de Geschiedenis in Noord-Holland

24 september 2021

Met talloze historische activiteiten, ook bij jou om de hoek

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Aan het werk.

Tennis-derby 2021 tussen TC Bergen en BSV. Wilt u ook meedoen?

24 september 2021

Wie wint de wisselbeker?

Op zaterdagmiddag 2 oktober a.s. vindt de jaarlijkse tennis-derby weer plaats tussen TC Bergen en BSV. Op beide tennisparken zal worden gespeeld. De deelnemers spelen 3 wedstrijden van ieder 1 uur met tussendoor een ½ uur pauze. Aanwezig uiterlijk om 11.59 uur op het tennispark van BSV voor de opening van de derby.

Stoptober: samen stoppen met roken!

24 september 2021

Doen jullie ook mee?

De achtste editie van Stoptober komt eraan. De actie Stoptober geeft iedereen die wil stoppen met roken alle steun om 28 dagen niet te roken.

Open huis & tuin in Bergen

24 september 2021

Waar en wanneer: Wijzend op 25 en 26 september

Marit & Aad gooien hun deuren open en je bent van harte welkom in onze ‘LIVING ROOM GALLERY’. Wat dat is? Kom maar kijken, snuffelen, bewonderen, verwonderen en misschien ook kopen.

Buurtfeest Tuindorp 2021

24 september 2021

Wanneer: zaterdag 25 september met o.a. Uncle Harry’s Punch

Op het allerlaatste moment is vorige week besloten het Buurtfeest Tuindorp door te laten gaan. We wilden geen feestje geven zittend en op 1,5 meter, dus toen Rutte en co kenbaar maakten dat deze maatregel eraf gaat op de dag van ons Buurtfeest...

Inspiratiewandeling in Groet

17 september 2021

Wanneer: In het weekend van 2 en 3 oktober a.s.

Op zeventien adressen in Groet wordt een inspiratiebron gepresenteerd. Dat kan een korte tekst zijn, een mooi gedicht, maar ook een schilderij, een beeld, foto of een mooi gebouw. Er is geen vaste route. Iedereen bepaalt zelf hoe hij of zij loopt. Je kan natuurlijk ook de nummering aanhouden of een keuze maken uit het aanbod. Op sommige adressen is de inspiratiebron vanaf buiten te zien. Het is zichtbaar achter een raam of staat of hangt buiten. Sommige zijn ook binnen.

Twaalf verenigingen uit de gemeente Bergen gaan loten verkopen via de Grote Clubactie

16 september 2021

Een lot kost € 3,- per stuk waarvan maar liefst 80% naar de club gaat

Zaterdag 18 september starten twaalf verenigingen uit Bergen (NH) met de verkoop van loten voor hun club. Een lot kost € 3,- per stuk waarvan maar liefst 80% naar de club gaat.

Buitendag Schoorlse duinen CSI

17 september 2021

Ontdek op de crime scene welk dier de dader en welk dier het slachtoffer is...

Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer verzorgt elke derde zondag van de maand tussen 11.00 tot 15.30 uur een Buitendag.

Week van de Opvoeding

17 september 2021

Van 4 t/m 10 oktober 2021

GGD Hollands Noorden organiseert tijdens de landelijke Week van de Opvoeding een online bijeenkomst met Steven Pont voor (groot)ouders/opvoeders van kinderen in alle leeftijden.

Bergen speelt belangrijke rol in het boek ‘De man die alles zag’ van René Huigen

17 september 2021

Op 18 september een tweegesprek tussen René Huigen en Martijn Simons in Galerie Schlessart

Onlangs verscheen bij Uitgeverij De Bezige Bij 'De man die alles zag' van René Huigen. Wat na enkele betoverende ontmoetingen begint als een groep vrienden, verandert stilaan in een meeslepende, hooggestemde en duistere verbijstering.

Tentoonstelling van Bergense kunstenaar Jan van Herwijnen ‘tekeningen van krankzinnigen’

17 september 2021

Waar en wanneer: museum More in Gorssel van 18 september 2021 t/m 9 januari 2022

Na vele omzwervingen vestigde de schilder Jan van Herwijnen (1889-1965) zich vlak na de oorlog in Bergen.

Garagesale

10 september 2021

Waar en wanneer: Broekbeeklaan op zaterdag 11 september

De garagesale vindt plaats op de Broekbeeklaan 24 in Bergen.

Zangeres & vocalcoach Wies Kavelaar opent De Stempraktijk bij het Sekoya Center in Schoorl

10 september 2021

Stem- en zangschool voor muzikale en persoonlijke ontwikkeling!

De Stempraktijk is een plek waar zingen, leren zingen, je stem op een gezonde manier leren gebruiken én de mens in wie die stem leeft, centraal staan. Bekijk de website www.destempraktijk.nl om alle informatie over de zanglessen, VocalCoaching sessies, Het HartKoor en ander aanbod te lezen en een proefles te boeken bij Wies.

Bergense band ‘Wies en de liefde’ gaat weer op tournee

10 september 2021

Wies en de Liefde gaat in november, december en januari optreden op verschillende plekken in NH

De tour is in samenwerking met Podium Victorie in Alkmaar. Daar vindt ook de eerste show plaats.

Wie weet een goed collectedoel?

10 september 2021

Weet jij er één, die past bij één van de zeven barmhartigheden?

Community Ruïnekerk begint het nieuwe seizoen zondag 19 september met een serie vieringen over de Zeven Werken van Barmhartigheid. Dit oude thema heeft veel kunstenaars en gewone mensen geïnspireerd door de eeuwen heen.

Expositie KunstenaarsCentrumBergen

10 september 2021

De tentoonstelling, die loopt t/m 7 november 2021, is te zien vanaf 19 september

De nieuwe tentoonstelling HET SLEUTELWERK 2: Kunstenaars ontwikkelen steeds weer nieuwe beeldtaal, wat terug te zien is in de reeks van werken die zij maken. Van tijd tot tijd ontstaat dan werk waarin fundamentele stappen worden gezet – stappen die een opening maken voor een vervolg in nieuw werk: sleutelwerk.

Ex-waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel presenteert binnenkort zijn boek, ‘Amalia, de plicht roept’

10 september 2021

Waar en wanneer: De Eerste Bergensche Boekhandel op 24 september

Met veel genoegen nodigen Peter Rehwinkel en Uitgeverij Prometheus, in samenwerking met de Eerste Bergensche Boekhandel, u uit voor een signeersessie van 'Amalia, de plicht roep't. Ook zal de auteur tijdens deze gelegenheid zijn boek uitreiken aan burgemeester Lars Voskuil (Bergen NH).

Open Monumentendagen terug van weggeweest

7 september 2021

Met een overzicht van wat u zoal kunt gaan bezoeken in Bergen, Egmond en Schoorl

In het weekend van 11 en 12 september 2021 worden de Open Monumentendagen wederom gehouden. Ook in de gemeente Bergen zijn vele monumenten en musea toegankelijk en zijn er tal van activiteiten.

Workshop ‘zingen met Bach’ in de Dorpskerk Schoorl

10 september 2021

Wanneer: zondag 12 september

Op deze zondag organiseert de Stichting Bachcantate Bergen weer een workshop ‘Zingen met Bach’ onder leiding van Ellen Verburgt en met medewerking van Corinne Moerbeek, piano. Een prachtig programma is samengesteld voor amateurzangers, die houden van de koormuziek van J.S.Bach en daarmee uitgebreider kennis willen maken.

Wandel4daagse in de Schoorlse Duinen

10 september 2021

Wanneer: van maandag 18 t/m donderdag 21 oktober a.s.

De Wandel4daagse Schoorl bied je iedere dag een bijzondere tocht door het gebied van Staatsbosbeheer in de Schoorlse Duinen. Strand, branding, duinen, bossen, dijken en polder, met een grote diversiteit aan vogels, dieren en planten.

Beachy vibes? Zo krijg je ze

6 september 2021

Stop dan ook een echt zomerse bestseller in je strandtas

De ideale vakantie is voor veel mensen een strandvakantie. Zon, zee en strand spreken enorm tot de verbeelding. Om zeker te zijn van die zon, kiest een groot aantal mensen voor het buitenland. Anderen vinden een frisse bries af en toe ook prima en gaan voor de kustlijn van ons eigen land, of kiezen voor een vakantie op een Waddeneiland. Hoe het ook zij; de beachy vibes doen het altijd goed, maar hoe creëer je die vibes?

Snuffelmarkt Bergen is terug

10 september 2021

Waar en wanneer: Plein Bergen op zaterdag 11 september van 9.00 tot 16.00 uur

The SeaSight Singers zijn verheugd te laten weten dat de jaarlijkse Snuffelmarkt weer doorgaat.

9 jazzimprovisatieworkshops met Victor

10 september 2021

Locatie: Harmoniegebouw, Plein 38 in Bergen

Komend seizoen organiseert saxofonist Victor Posch een serie van 9 jazzimprovisatieworkshops voor blazers en andere instrumentalisten.

Opzoek naar de eerste herfstkleuren

3 september 2021

Waar en wanner: vanaf de Schaapskooi op zondag 12 september

Op deze zondag gaat IVN-gids Willem Babyn een wandeling maken door het duingebied vanuit de Schaapskooi in Bergen.

Wandel je lekker mee door de duinen…

3 september 2021

Waar en wanneer: IVN-gebouw in het Parnassiapark in Bergen aan Zee op zondag 12 september

Aanvang 14:00 uur. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur, is bedoeld voor volwassenen en is niet geschikt voor mindervalide wandelaars. De kosten zijn € 2,50 p.p.

September, rust en een prachtig herfsttoetje

3 september 2021

Wanneer: Het laatste open weekend van tuinen en kwekerijen is op 11 en 12 september

'De Groene Route' is een groep van duurzaam werkende kwekers en tuineigenaren in Noord-Holland noord, die gezamenlijk meerdere weekenden open zijn. Heerlijk kijken bij andere tuinliefhebbers en vol inspiratie huiswaarts keren.

Open Monumentendag, Petrus en Pauluskerk geopend voor bezoek!

3 september 2021

Wanneer: 12 september van 11.00 t/m 17.00 uur

In het weekend van 11 en 12 september 2021 is het Open Monumentendag. In de gemeente Bergen zijn vele monumenten en musea toegankelijk en zijn er tal van activiteiten georganiseerd. De Petrus en Pauluskerk, Dorpsstraat 20 in Bergen, zet op zondag 12 september de deuren voor u open. De kerk is te bezoeken van 11.00 t/m 17.00 uur.

Terug