12-07-2017 10:44

Onrust bij filmtheater Cinebergen

Dit jaar is er heel veel aan de hand binnen Cinebergen

Bij het filmtheater is frictie ontstaan tussen vrijwilligers en het bestuur. De ooit gemoedelijke en huiselijke sfeer zou te lijden hebben van de aanpak om het theater op te stoten in de vaart der volkeren: meer voorstellingen per week (van zes naar elf), een geautomatiseerd kassasysteem en het digitaal aanbieden van films. Zo was eerder deze week in het NHD te lezen.


De kern is het jarenlang onzorgvuldig en dwingend omgaan met de vrijwilligers.

Die cultuuromslag was voor vijftig vrijwilligers reden om er mee te stoppen. Ze konden zich niet vinden in de ‘verharde sfeer.’ 

Beheerder Hegeman zegt te hebben onderschat dat Cinebergen (Zwarte schuur) met 30.000 bezoekers per jaar voor veel vrijwilligers ‘hun leven is’, doorspekt met privileges die vrijwilligers niet kwijt willen.

Hegeman heeft a.s. zaterdag een gesprek met de filmoperateurs met als doel de kou uit de lucht te halen. Die zeggen daar overigens niets van af te weten.

Een van de vrijwilligers meldde ons, “Dit jaar is er heel veel aan de hand...mis aan het gaan binnen Cinebergen. De kern is het jarenlang onzorgvuldig en dwingend omgaan met de vrijwilligers. Dit is uitgemond in intimidatie, scheldpartijen, gedwongen ontslagen en ga zo maar door. Omdat Cinebergen in deze regio ligt, onderdeel is van het culturele leven, deels gemeente subsidies ontvangt en doet alsof zij voldoet aan de regels om een anbi status te waarborgen, leek het mij en diverse ex collega's belangrijk om met u in contact te treden”.

Wordt vervolgd…

 

Deel deze pagina