22-11-2017 16:24

Culinaire hoogstandjes uit de Bergense keuken van Kokenou

Thuisdiner geven; 10 tips om een betere thuiskok te worden

Thuis een etentje geven is genieten met een hoofdletter, als je het mij vraagt. In de sfeer waar je je helemaal comfortabel voelt, genieten samen met je geliefde, familie of vrienden van prachtig eten en mooie wijnen. Dit staat garant voor een ultieme avond die de boeken in zal gaan!


Granaatappels, die dieprode ronde vruchten met haar leerachtige schil en al die glinsterende pitjes als verrassing binnenin.

Maar toch houdt het mensen vaak tegen om een culinair diner te bereiden in de eigen keuken. Daarom heb ik 10 tips geselecteerd om je net dat beetje extra zelfvertrouwen te geven zodat jij ook met plezier je gasten uitnodigt om heerlijk bij je te komen eten. 

1. POMPOEN SCHILLEN

Een echte herfstfavoriet van mij is de pompoen. Heerlijk pompoensoep of een smeuïge puree van pompoen zijn voor mij echt comfortfood. Het enige nadeel is het schillen van de rauwe pompoen. Dus hier de eerste tip. Prik diepe gaatjes in de pompoen en doe hem 1 à 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Die gaatjes zijn essentieel: als je dat niet doet kan de hete lucht in de pompoen niet ontsnappen en zal ‘ie ontploffen. Spectaculair, maar ook redelijk onhandig. 

2. KNOFLOOK PELLEN

Een echte smaakmaker in heel veel gerechten is natuurlijk de knoflook. En zeker tijdens de donkere dagen zou dit ingrediënt onontbeerlijk moeten zijn tijdens je diner, want het is namelijk ook een enorme booster voor je immuunsysteem. Knoflook pellen gaat een stuk beter als je deze van tevoren even kneust met de platte kant van een groot mes. Je haalt het schilletje er dan zo vanaf. 

3. KNOFLOOKGEUR VAN JE HANDEN KRIJGEN

Mijn ervaring is dat nadat je knoflook hebt gesneden, je handen nog zo lang blijven ruiken naar knoflook. Wassen met zeep helpt, zoals je misschien zelf wel hebt gemerkt, bijna nooit. Dé oplossing om de knoflookgeur te verwijderen is roestvrijstaal. De geur van knoflook verdwijnt als je na het snijden hiervan met je handen over bijvoorbeeld je roestvrijstalen kraan wrijft. Het klinkt misschien gek, maar het roestvrijstaal absorbeert de knoflookgeur en je handen zijn binnen no-time weer geurloos. 

4. GRANAATAPPELPITJES VERWIJDEREN

Prachtig vind ik ze, granaatappels, die dieprode ronde vruchten met haar leerachtige schil en al die glinsterende pitjes als verrassing binnenin. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar de granaatappelpitjes toveren ook veel gerechten om tot een ware smaakexplosie. Maar hoe krijg je die pitjes makkelijk uit de vrucht, zonder het witte vruchtvlees mee te nemen? Halveer de granaatappel en klop met een houten pollepel rustig op de bovenkant van een helft. Zet er een bak onder, want na een paar kloppen beginnen de pitjes goed los te komen, en heb je zo een hele bak vol met mooie rode pitjes zónder het vruchtvlees. Dus direct klaar om een mooie frisse salade mee op te fleuren.

5. VERSE GEMBER SCHILLEN

Nog zo'n smaakmaker die ik graag gebruik in de keuken is verse gember. Gember schillen is makkelijker dan je misschien zou denken. Gember kun je namelijk schillen met een lepel. Schraap met de lepel over de gemberwortel en het schilletje laat verrassend makkelijk los langs alle contouren.

6. BAKPAPIER NAT MAKEN

Voordat je bakpapier in een ovenschaal doet, kun je het papier het beste even nat maken. Maak een prop van het papier en houd het onder de kraan, vervolgens even uitknijpen en het papier vormt zich perfect naar de vorm die je wilt gebruiken.

7. VIS OF VLEES KORT BAKKEN

Als je je vis of vlees even kort wilt bakken omdat je je Black Angus Bavette graag medium/rare hebt, of omdat je weet dat de lekkerste coquilles nog een klein beetje rauw zijn van binnen. Dan is het handig om het vlees of het huidje van de vis voordat je ze in de pan legt, droog te deppen met een stukje keukenpapier. Zo voorkom je dat er te veel vocht in de pan komt, en je je vlees of vis gaar stoomt en dan verlies je veel van de smaak.

8. VERSE EIEREN CHECK

Herken je dat? Je hebt eieren gehaald en in de koelkast gestopt en nu weet je niet meer of ze nog vers zijn. Een eenvoudige check om daar snel achter te komen, is je ongekookte eieren in een bak met water en zout te leggen. Wanneer het ei op de bodem blijft liggen dan is het nog vers. Blijft het ei drijven dan is het ei bedorven. Makkelijk niet?

9. STUKJE EISCHAAL VERWIJDEREN

En als je die verse eieren dan verwerkt in een heerlijk dessert zoals bonbons van citroencrème met bosbessen of een crème brûlée met een vleugje thee, en er valt per ongeluk een stukje eierschaal in je pan of bakmengsel, dan is de oplossing heel dichtbij. Neem een halve eischaal en vis zo het stukje schaal uit je pan of kom. Super makkelijk!

10. BLENDER SCHOONMAKEN

Na een heerlijk avondje in de keuken te hebben gestaan, is het bij mij altijd een bende in de keuken. Het grootste gedeelte is zo opgeruimd, maar de blender schoonmaken vind ik altijd zo'n gedoe. Maar eigenlijk is het enorm simpel. Doe een druppel afwasmiddel in de blender met een liter water, en zet de blender 20 seconden aan. Daarna even afspoelen en klaar!

Met deze tips moet het lukken om met het volste vertrouwen je vrienden, familie of je geliefde te trakteren op een overheerlijke avond met kunstwerken uit eigen keuken. Kun je nog wel een steuntje in je rug gebruiken? Dan helpen we je graag verder met onze heerlijke én indrukwekkende gerechten op het bord, maar ook makkelijk te bereiden. Elk seizoen weer nieuwe gerechten zo out-of-the-box!

Geniet!

 

Deel deze pagina