12-07-2017 16:17

Aanslag forensenbelasting ontvangen? Bezwaar maken loont!

Gemeente Bergen heeft op 30 juni eigenaren van vakantiewoningen aangeslagen voor forensenbelasting

De gemeente heft forensenbelasting van eigenaren van een vakantiewoning of een tweede woning die niet in de gemeente Bergen hun hoofdverblijf hebben en voor 90 dagen van het jaar voor zichzelf of hun gezin een gemeubileerde woning beschikbaar houden.


Tegen een aanslag forensenbelasting kunt u binnen zes weken in bezwaar gaan.

Waar het veelal om draait is de vraag of de eigenaar de vakantiewoning meer dan 90 dagen beschikbaar houdt. Daarin speelt de verhuurbemiddelingsovereenkomst een rol. Het merendeel van de eigenaren van vakantiewoningen sluit bij de aanschaf of later met de beheerder van het vakantiepark (bijvoorbeeld Roompot, Koningshof) of een bemiddelaar (bijvoorbeeld Aanzee, Belvilla, Fijn op Vakantie, Strandbergen) een verhuurbemiddelingsovereenkomst af.

U kunt er bij het verhuren voor kiezen om de vakantiewoning een aantal dagen per jaar wel of niet zelf te willen gebruiken. Bij een overeenkomst zonder eigen gebruik kiest de eigenaar ervoor de vakantiewoning gedurende het gehele jaar te bestemmen voor de verhuur aan derden via de verhuurbemiddelaar.

Uit gerechtelijke uitspraken blijkt dat een gemeente geen forensenbelasting mag heffen wanneer de eigenaar in de verhuurbemiddelingsovereenkomst heeft opgenomen dat hij zijn vakantiewoning niet meer dan 90 dagen per jaar mag gebruiken. Dit geldt dus ook voor de gemeente Bergen.

Wat kunt u doen tegen een aanslag forensenbelasting?

Tegen een aanslag forensenbelasting kunt u binnen zes weken in bezwaar gaan. In dit geval kunt u dus tot 11 augustus 2017 in bezwaar. Mocht de gemeente het bezwaar afwijzen, dan kunt u tegen de beslissing op bezwaar in beroep. Wij procederen regelmatig over forensenbelasting en overige belastingen. Wilt u weten of het de moeite waard is om in bezwaar en beroep te gaan? Neem ruim vóór afloop van de bezwaartermijn contact op met Bart Komen van Visie Advocaten op telefoonnummer 072 - 201 30 40.

 

Deel deze pagina