Kranenburgh


KCB-tentoonstelling Kunst Present

Met het oog op de komende feestdagen organiseert KunstenaarsCentrumBergen de cadeautentoonstelling Kunst Present. Een groot aantal bescheiden geprijsde kunstwerken is t/m 7 januari 2018 te zien in Museum Kranenburgh. Een oude traditie wordt hiermee in ere hersteld.

Het is bijna december, dé tijd om cadeaus te geven aan familie en vrienden. Meer dan vijftig bij het KCB aangesloten kunstenaars nemen deel aan deze cadeautentoonstelling met kunstwerken van zeer uiteenlopende aard. De uiterste verkoopprijs ligt op 350 euro.

Bezoekers kunnen zo op hun gemak vooraf komen kijken - en eventueel een keus maken. Op de openingsdag is er namelijk de mogelijkheid een kunstwerk te kopen dat ter plekke wordt ingepakt en worden kan meegenomen.

Beeldbijschrift: Nan Mulder, House of Dreams

Meer info: www.kranenburgh.nl

===

Begin vorige eeuw verruilde een groep kunstenaars de drukte van de stad voor de natuur en rust van Bergen. Ze werkten bij voorkeur buiten, geïnspireerd door de aardse schoonheid van het landschap en de mens die hier deel van uitmaakt. In de tentoonstelling Terug naar de bron presenteert Museum Kranenburgh werk van een aantal vroege vertegenwoordigers van deze avant-garde die bekend staat als de Bergense School. Hieronder Henri Le Fauconnier, Arnout Colnot en Piet van Wijngaerdt. Maar ook latere, grote smaakmakers van het kunstenaarsdorp als Charley Toorop en Matthieu Wiegman ontbreken niet. Vertrekpunt van de tentoonstelling vormt de eigen collectie van Kranenburgh, fundament van het museum.

De essentie van het leven

De Bergense schilders richtten hun artistiek vizier niet alleen op elkaar, maar ook op ontwikkelingen elders in Nederland en Europa. De Franse schilder Henri Le Fauconnier (1881 - 1946) wordt wel gezien als de grondlegger van de Bergense School. De Bretonse stad Ploumanac’h (1908) schilderde hij jaren vóór zijn langdurige verblijf in Domburg en Bergen. Zijn werk en uitgesproken gedachtengoed maakte diepe indruk op zijn Bergense schilderbroeders, waaronder Piet van Wijngaerdt (1873 - 1964). Deze schreef in 1916 een op Le Fauconniers ideeën gebaseerd pamflet in het kunstenaarsblad Het Signaal, waarin hij kunstenaar-collega’s oproept tot maatschappelijk engagement en zuivere kunst: ‘Uit de kunst spreekt de essentie van het leven zelf’. 

Dynamiek

De veelkleurige oeuvres van de in Bergen werkzame kunstenaars laten zien dat het dorp geen kunstzinnig eiland was met een vastomlijnd idioom, maar een plek die voortdurend open stond voor nieuwe prikkels, ontwikkelingen en ideeën. Dit spreekt ook uit het werk van individuele kunstenaars als Charley Toorop. Van haar worden een vroeg werk, Zus Boendermaker (1926), maar ook een van haar laatste werken, Vaas met bloemen (1949) getoond.

De Bergense School. Terug naar de bron |  t/m 7 jan 2018