JoMo


Op Slot Kwartier
Met stijgende verbazing heb ik gelezen hoe een clubje welwillende amateurs uit onze gemeenteraad een gedrocht van een lunapark in elkaar heeft gefrutseld, opgeleukt met zelf ingekleurde kindertekeningen. Bergen, cultuurgemeente bij uitstek heeft een pareltje: het Slotkwartier in De Egmonden, de bakermat van Holland.

De Slotkapel, De Kapberg, Huys Egmont, het schooltje en het oude raadhuisje, Museumhoeve Overslot met het beeld van Hitchcock voor de deur (u weet wel: van de Egmondsche School), de slotgracht met de rijzige gestalte van de Lamoraal van Egmont. Er is teveel om op te noemen en te ontdekken zoals het schelpenkabinet, elke zondag jazz & poetry, exposities, wandelingen en evenementen.

Een zestiende eeuwse decor met zoveel eerbiedwaardige geschiedenis verkwansel je toch niet tot een pretpark. Laat dan de kermis in De Hoef het hele jaar laten staan, dat is een stuk goedkoper en heeft hetzelfde effect.

Wat wil de Gemeente met het Slotkwartier? Alle mooie woorden ten spijt, men wil gewoon van de gebouwen en de teleurstellende exploitatie (lees: huuropbrengst) af.

Zoek je een kapitaalkrachtige projectontwikkelaar of horecaexploitant en hatsjiekiedee, weg ermee.

Nou, dat ging zelfs de Raad even te snel. Dus maar weer eens een werkgroep in het leven geroepen van nota bene raadsleden zelf en die zouden wel even een plannetje in elkaar timmeren. De plaatselijke belanghebbenden mogen zich intussen wel afvragen hoe het mogelijk is, dat zij het initiatief zo uit handen hebben kunnen gegeven. Maar dat terzijde.

Gevraagd naar een visie, gaat het thans om levendigheid en vertier voor families. Dus plop er een kinderboerderij in en een lollyytent. Bungy-jumpen in de slotgracht vanaf de donjon op het rondeel van de de slotruïne. Na afloop hamburgers met patat in de barista, alle soorten en hoeveelheden bier in Huys Egmont en een gebraden buffel in Overslot, opgediend door een paar randdebielen in 18de eeuwse(???) kledendracht. 

Zelden heb ik hobbyisme zo dramatisch uit de hand zien lopen. Begin nou gewoon bij het begin. Wat wil je? Geld verdienen, een dorp vol toeristen, mee in de vaart der volkeren? Of wil je misschien wel een hele bijzondere culturele plek, die zelfs wat geld mag kosten. Ons museum in Bergen mag dat, overigens terecht, ook omdat het ons iets waard is. Onze uitstraling, onze identiteit, onze geschiedenis, ons verhaal. De vraag is gerechtvaardigd, wat is het Slotkwartier ons waard? 

Laten raadsleden zich vooral bemoeien met het dagelijks beleid en niet eigenstandig pretparkontwerper worden. Thematiseren, want zo heet die bezigheid, is een razend ingewikkeld vak. Speel de game Rollercoaster Tycoon maar eens op je computer. Je komt er wel achter. Vaak ligt de oplossing in de eenvoud. Begin eens met een leuk terras, zorg dat bestaande activiteiten jaarrond wat meer ruimte krijgen, laat The Holland Music Sessions openlucht concerten geven aan de slotgracht en geef de historische gebouwen een opknapbeurt. Zo creëer je draagvlak en haal je het beste uit mensen naar boven.

JoMo

Hoe denkt u hier over? Laat het ons weten via info@flessenpostuitbergen.nl